Fotostāsts: kā Āfrikā cīnās ar baisajiem parazītiem, kas ieperinās cilvēka miesā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Smilšu blusa ir nelāgs kukainis, kurš mēdz ieperināties cilvēka ķermenī. Tas dzīvo smiltīs, pieķeras cilvēka pēdām un iegraužas miesā. Āfrikas valstī Ugandā tā kļuvusi par milzīgu problēmu, ņemot vērā, ka daudziem vietējiem iedzīvotājiem nepietiek līdzekļu apavu iegādei.

Palīdzības organizāciju darbinieki sākuši kampaņu, sniedzot no parazīta cietušajiem nepieciešamo medicīnisko palīdzību, kā arī palīdzot izgatavot apavus, kas pasargātu ugandiešu pēdas arī nākotnē.

Smilšu blusas ir izplatīta problēma Ugandas austrumos, ziemeļos un ziemeļaustrumos.

Ja parazitozi neārstē, tas var novest pie nopietnām infekcijām, pat letālām.

Smilšu blusu parazīti parasti ieperinās cilvēka kājās, taču ir izņēmumi.

Lai parazītu likvidētu, vispirms skartais ādas rajons tiek mazgāts, un šī procedūra sirdzējam ir ļoti sāpīga. Pēc tam parazīti tiek izņemti ar pincetes vai žiletes palīdzību. Anestēzija šādos gadījumos parasti ir neefektīva, tāpēc cilvēki spiesti paciest lielas sāpes.

Kopš 2012. gada Ugandā palīdzību sirdzējiem sniedz organizācija «Sole Hope». Labdarības organizācija algo divas medmāsas, bet citādi ir atkarīga no brīvprātīgo darba.

Parazīta problēma ir saistīta arī ar nepietiekamas personiskās higiēnas ievērošanu, kā arī faktu, ka liela daļa nomaļajos rajonos dzīvojošo ugandiešu staigā basām kājām, nevarot atļauties sandales vai cita veida apavus. Viens no palīdzības organizācijas uzdevumiem ir arī cilvēku izglītošana, jo daudzi parazitozi uzskata par pazīmi tam, ka personu apsēduši ļaunie gari.

Pēc ārstēšanas «Sole Hope» ugandiešiem izdala arī paštaisītus apavus, kas gatavoti no ziedota džinsu auduma un vecām gumijas riepām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu