ANO aicina Nīderlandi atteikties no «verdzības paliekām» – Melnā Pētera

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

ANO piektdien aicinājusi Nīderlandi atteikties no tautas Ziemassvētku tradīcijas – Svētā Nikolaja pavadoņa Melnā Pētera, kas esot «verdzības palieka».

Taču Nīderlandes premjerministrs Marks Rute norādījis, ka attieksme pret Melno Pēteri (Zwarte Piete) ir sabiedrisks jautājums un nav valdības kompetencē.

Melnais Pēteris, kas parādās spilgtā viduslaiku kostīmā, ar melnu sejas grimu un uzkrītoši uzkrāsotām sarkanām lūpām, Nīderlandē Ziemassvētku laikā tradicionāli palīdz Svētajam Nikolajam izdalīt bērniem domātās dāvanas.

Pēdējos gados šī tradīcija Nīderlandē pastāvīgi izsauc diskusijas par šķietamo rasismu, kreisi noskaņotajiem aktīvistiem apgalvojot, ka Melnais Pēteris iemiesojot koloniālisma laikmeta rasistiskos stereotipus.

Tikmēr tradīcijas aizstāvji apgalvo, ka Melnais Pēteris esot melns tāpēc, ka ieradies caur skursteni, un noliedz, ka viņa veidolam būtu kāds sakars ar rasismu.

Tomēr ANO Rasu diskriminācijas novēršanas komiteja piektdien publiskotajā ziņojumā apgalvo, ka Melnais Pēteris reizēm atspoguļo «negatīvos stereotipus» un daudzu cilvēku acīs ir «verdzības palieka».

«Atzīstot, ka pat dziļi sakņotas kultūras tradīcijas neattaisno diskriminējošas prakses un stereotipus, komiteja rekomendē valstij aktīvi veicināt šī negatīvos stereotipus atspoguļojošā personāža izskaušanu,» teikts ziņojumā.

Taču Rute uzsvēris, ka valdības kompetencē nav tradīciju aizliegšana.

«Tas ir sociāls, nevis politisks jautājums,» norādījis premjers.

Pēc īpaši asām debatēm, kas norisinājās pērn, Nīderlandē parādījušies arī citādi Pēteri, piemēram, Siera Pēteris, kura seja ir dzeltena, Vafeļu (Stroopwafel) Pēteris ar gaiši brūnu svītrainu seju un Pēteris Klauns, kura seju sedz balts grims.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu