Ēģiptē tiesa «Al Jazeera» žurnālistiem piespriež trīs gadu cietumsodu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēģiptes tiesa sestdien piespriedusi trīs gadus ilgus cietumsodus trim televīzijas kanāla «Al Jazeera» žurnālistiem, kas bija apsūdzēti sadarbībā ar aizliegto islāmistu kustību «Musulmaņu brālība» un «melīgu ziņu pārraidīšanā». Notiesāto vidū ir arī latviešu izcelsmes Austrālijas pilsonis Pēteris Greste, kas tagad kļuvis arī par Latvijas pilsoni.

Kā ziņots, trīs «Al Jazeera» žurnālisti, tai skaitā Greste, tika aizturēti 2013.gada 29.decembrī Kairā un pagājušā gada jūnijā notiesāti. Visi trīs apsūdzētie savu vainu noliedza.

Līdz ar Gresti tika notiesāti arī «Al Jazeera» angļu redakcijas Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmi, kurš ir gan Ēģiptes, gan Kanādas pilsonis, un producents Bahers Muhameds.

Grestem un Fahmi tiesa piesprieda septiņu gadu cietumsodu, bet Muhamedam - desmit gadu cietumsodu.

Janvārī apelācijas tiesa šo spriedumu atcēla un uzdeva lietu izskatīt no jauna.

Februārī žurnālisti tika atbrīvoti no ieslodzījuma, un Grestem, kurš starplaikā bija ieguvis arī Latvijas pilsonību, atļāva no Ēģiptes izbraukt. Atkārtotajā prāvā viņš tika tiesāts aizmuguriski un sprieduma nolasīšanas brīdī tiesas zālē neatradās.

Uz apsūdzēto sola bija vienīgi Fahami un Muhameds. Arī Fahami atteicās no Ēģiptes pilsonības, cerot, ka viņam kā Kanādas pilsonim arī tiks dota atļauja izceļot, taču varasiestādes tam nepiekrita.

Tiesa sestdien paziņoja, ka «pēc vispusīgas lietas izskatīšanas» tā konstatējusi, ka trijotne esot «izplatījusi nepatiesas ziņas»

un ka viņi neesot nekādi žurnālisti, jo darbojušies bez jebkādām varasiestāžu atļaujām un licencēm.

Trīs gadus ilgi cietumsodi piespriesti arī trim šajā lietā apsūdzētajiem ēģiptiešu studentiem.

Prāva, kas izpelnījusies cilvēktiesību un preses brīvības aizstāvju nosodījumu, tiek uzskatīta par izpausmi Kairas konfliktam ar Kataru, kas atbalsta Musulmaņu brālību un kuras teritorijā bāzēts «Al Jazeera».

Reaģējot uz sestdienas spriedumu,

«Al Jazeera» jau paziņojusi, ka tas «nepakļaujas nekādai loģikai un veselajam saprātam».

«Visa lieta bija pārmērīgi politizēta un netika izskatīta brīvi un godīgi,» norādīja televīzijas kanāla pārstāvis, piebilstot, ka tas ir uzbrukums preses brīvībai.

reste: Ēģiptes tiesas spriedums izsauc sašutumu

. Latviešu izcelsmes austrāliešu žurnālists Pēteris Greste, kuram līdz ar diviem citiem kolēģiem no televīzijas kanāla «Al Jazeera» Ēģiptes tiesa sestdien aizmuguriski piesprieda trīs gadu cietumsodu, paziņojis, ka spriedums izsauc sašutumu un ka viņš pret to cīnīsies.

«Tas mani vienkārši satrieca,» intervijā «Al Jazeera», ko pārraidījusi arī Austrālijas sabiedriskā raidorganizācija ABC, atzina Greste, piebilstot, ka viņam sāp sirds par saviem kolēģiem, kas joprojām atrodas Ēģiptes iestāžu varā.

«Es jums vienkārši nevaru izteikt, cik ļoti tas mani nospiež,» atzina žurnālists.

Tomēr viņš piebilda, ka vienmēr rēķinājies ar politiski motivētu spriedumu šajā lietā, taču cerējis, ka, ņemot vērā jau iepriekšējā apcietinājumā aizvadīto laiku, tiesa iztiks bez vēl papildus cietumsoda piemērošanas.

«Mēs nedarījām neko sliktu. Prokuratūra nesniedza nekādus pierādījumus, ka mēs būtu darījušo ko sliktu, un tādējādi, tas, ka esam notiesāti par terorismu bez jebkādiem pierādījumiem, vienkārši raisa sašutumu,» uzsvēra Greste. «Mums jāturpina cīņa.»

Žurnālists pauda šaubas, vai viņš spriedumu var pārsūdzēt, jo nevar personiski ierasties Ēģiptē,

taču solīja konsultēties ar savu advokātu. «Mēs izmantosim jebkuru citu mūsu rīcībā esošo iespēju,» piebilda Greste.

Rinkēvičs: Ēģiptes tiesas spriedums trim «Al Jazeera» žurnālistiem ir nosodāms

Ēģiptes tiesas lēmums piespriest trīs gadu cietumsodu trim televīzijas kanāla «Al Jazeera» žurnālistiem, kuru vidū ir arī latviešu izcelsmes Austrālijas pilsonis Pēteris Greste, ir nosodāms, pārliecināts ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Ministrs pauda, ka šāds spriedums «lielā mērā ir tiešs uzbrukums preses brīvībai» un ka arī turpmāk ir jāturpina cīnīties par notiesāto cilvēku attaisnošanu.

Rinkēvičs norādīja, ka Latvija jau ir daudz darījusi, lai panāktu žurnālistu attaisnošanu, turklāt tālākās rīcības ir arī «principa jautājums».

Pagaidām gan ir jāizanalizē Ēģiptes tiesas spriedums, balstoties uz šīs valsts likumdošanas un tiesu sistēmas aspektiem, sacīja Rinkēvičs. Tomēr starptautiskajai sabiedrībai arī turpmāk «aktīvi jāpauž savs viedoklis», viņš piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu