Austrijas migrantu traģēdijas lietā aizdomās turētos patur apcietinājumā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ungārijas tiesa sestdien līdz 29.septembrim noteica apcietinājumu četrām personām, kas tiek turētas aizdomās par 71 migranta nāvi pēc tam, kad viņu mirstīgās atliekas tika atrastas pamestā kravas automašīnā Austrijā.

«Četriem aizdomās turētajiem sākotnējās aizturēšanas periods ir pagarināts līdz 29.septembrim,» preses konferencē teica Kečkemētas pilsētas tiesas galvenais tiesnesis Ferencs Bičkei.

«Ja izmeklēšanas prokurors apsūdzības neiesniegs līdz tam datumam, bet tiesnesis uzskatīs, ka ir saprātīgs iemesls pagarināt šo periodu, tad pēc šī datuma to var pagarināt,» piebilda tiesas preses pārstāvis Saboločs Šārkezi.

Policija uzskata, ka trīs 29, 30 un 50 gadus veci Bulgārijas pilsoņi un viens 28 gadus vecs Afganistānas pilsonis ir saistīti ar ceturtdien atrasti automašīnu, tostarp, domājams, viņu vidū ir mašīnas īpašnieks un vadītāji.

Tiek uzskatīts, ka viņi ir zema ranga locekļi kādā no vairākiem cilvēku kontrabandas grupējumiem, kas gūst peļņu no desmitiem tūkstošu migrantu nogādāšanas Eiropā nereti necilvēcīgos apstākļos.

Prokuratūra paziņoja, ka vēlas aizdomas turētos paturēt apcietinājumā «nozieguma ārkārtējā rakstura, kontrabandas ceļā vesto personu nāves un cilvēku kontrabandas pārvēršanas uzņēmējdarbības veidā, izdarot to noziedzīgā veidā, dēļ».

Automašīnā, kas tika atrasta Austrijā pie automaģistrāles netālu no Ungārijas un Slovākijas robežām, atrasti Sīrijas ceļošanas dokumenti, kas liecina, ka vismaz daži no migrantiem ir no Sīrijas, kur jau četrus gadus turpinās bruņots konflikts.

Policija informēja, ka 71 upura vidū ir astoņas sievietes un četri bērni.

Upuru mirstīgās atliekas atrašanas brīdī jau bija sākušas sadalīties. Sākotnēji tika lēsts, ka mašīnā ir 20-50 līķi.

Sestdien Vīnē turpinās autopsijas veikšana, bet policija pieļauj, ka upuri, visticamāk, nosmaka un līdz atrašanas brīdim bija miruši pusotru līdz divas dienas.

Automašīnas durvis bija aizslēgtas un nostiprinātas ar trosēm, bet 71 cilvēkam bija jāatrodas tumsā 15 kvadrātmetru lielā platībā.

Tiek izmeklēts, vai refrižeratorā bija gaisa padeve. Ja tādas nebija, kā lēš Austrijas laikraksts «Oesterreich» upuri nosmaka 63 minūšu laikā, bet bērni aizgāja bojā pirmie, jon atradās zemāk.

Automašīnas iekšienē esošie bojājumi liecina, ka migranti mēģināja izlauzties, tomēr policija pieļāva, ka tie varētu būt radušies arī pirms traģēdijas.

Ceturtdien atrastā kravas mašīna ir 7,5 tonnas smags refrižerators ar Ungārijas numurzīmēm un Slovākijas putnu firmas marķējumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu