Eiropas ministri ierosina daudznacionālas patruļas un personalizētas biļetes vilcienos

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāku Rietumeiropas valstu iekšlietu un transporta ministri sestdien sanāksmē Parīzē ierosināja rīkot vairāk daudznacionālu policijas patruļu starptautiskos tālsatiksmes vilcienos un pārdot to pasažieriem personalizētas biļetes pēc 21.augustā ātrvilcienā Francijā notikušās apšaudes, kuru sarīkoja Marokas pilsonis un izbeidza pasažieri.

Ministri no Beļģijas, Francijas, Itālijas, Lielbritānijas, Luksemburgas, Nīderlandes, Spānijas, Šveices un Vācijas arī ierosināja pastiprināt pasažieru un bagāžas pārbaudes lielākajās dzelzceļa stacijās, kā arī aicināja Eiropas Komisiju (EK) ieviest stingrākus ieroču likumus.

Ministru ierosinājumi tika izteikti kopīgā paziņojumā, kuru nolasīja Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kaznēvs.

«Ir nepieciešams veikt koordinētas un vienlaicīgas pārbaudes zināmos maršrutos,» sacīja Kaznēvs. Viņš piebilda, ka varas iestādes cenšas uzlabot informācijas apmaiņu par iespējamiem džihādistiem.

Ministri aicināja EK līdz gada beigām pastiprināt ieroču likumus, «lai veicinātu to izsekojamību ... un apkarotu nelegālu [ieroču] tirdzniecību internetā».

Kaznēvs sacīja, ka daudznacionālas patruļas jau iepriekš bijušas galvenajās stacijās, bet ministri vienojušies palielināt to «efektivitāti un vairāk tās izmantot».

Ministru sanāksme Parīzē notika pēc 21.augustā Francijā izjaukta džihādista uzbrukuma ātrvilcienā, kas brauca no Amsterdamas uz Parīzi.

Apšaudi, kuru izbeidza pasažieri, savaldot uzbrucēju, sarīkoja 25 gadus vecs Marokas pilsonis Ajubs al Hazani, ievainojot divus cilvēkus. Francijas prokuratūra otrdienas vakarā izvirzīja Hazani apsūdzības «mērķtiecīgā un iepriekšnodomātā» džihādistu uzbrukumā un paturēja viņu apcietinājumā.

Hazani Briselē iekāpa ātrvilcienā, bruņojies ar Kalašņikova automātu un 270 patronām, automātisko pistoli «Luger», benzīna pudeli un saimniecības nazi. Hazani bruņots izgāja no vilciena tualetes un atklāja uguni, līdz uzbrucēju nogrūda pie zemes un savaldīja divi ASV karavīri, kuriem palīdzēja viņu bērnības draugs amerikāņu students un kāds brits. Šāvēja savaldītājiem vēlāk tika piešķirts Francijas augstākais apbalvojums Goda leģiona ordenis.

Amatpersonas pagājušo svētdien paziņoja, ka Hazani iepriekš bija nonācis Beļģijas, Francijas, Spānijas un Vācijas drošības dienestu redzeslokā. Spānija ir informējusi Francijas drošības dienestus, ka aizturētais ir «radikālas islāmistu kustības» dalībnieks.

Eiropas Savienība (ES) 11.septembrī sasauks drošības ekspertu sanāksmi, lai apspriestu ministru ierosinātos pasākumus. Septembrī arī paredzēta transporta ministru apspriede Luksemburgā, lai izlemtu, lai nepieciešams pieņemt jaunus likumdošanas aktus šo pasākumu ieviešanai.

«Pasažieru drošība ir mūsu pirmā prioritāte. Protams, mēs nedrīkstam pārspīlēt. Ir svarīgi, lai sabiedriskais transports būtu, cik vien iespējams, atvērts un viegli pieejams,» sacīja ES transporta komisāre Violeta Bulca, kas piedalījās ministru sanāksmē.

Amatpersonu iespējas novērot aizdomās turētos ir ierobežotas Šengenas zonā, kura ietver 26 Eiropas valstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu