Tūkstošiem cilvēku Tokijā protestē pret armijas tiesību paplašināšanu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tūkstošiem cilvēku svētdien izgājuši Tokijas ielās, lai pie parlamenta ēkas protestētu pret pretrunīgi vērtētajiem likumprojektiem par armijas tiesību paplašināšanu.

Likumprojekti ieviestu dramatiskas izmaiņas aizsardzības politikā, atceļot ģeogrāfiskos ierobežojumus armijas darbībai un atļaujot tai saskaņā ar zināmiem nosacījumiem aizstāvēt savus sabiedrotos.

Kritiķi uzskata, ka izmaiņas ir pretrunā ar valsts konstitūciju, kas aizliedz Japānai «draudēt vai izmantot savus militāros spēkus starptautisku konfliktu risināšanā».

Studentu protestētāju grupas līderis aicināja Japānas premjerministru Sindzo Abi nekavējoties atkāpties.

Mediji ziņo, ka pie parlamenta sapulcējušies aptuveni 120 000 cilvēku.

Kopš Japānas parlamenta apakšpalāta pagājušajā mēnesī apstiprināja likumprojektus, daudzviet Japānā notikuši protesti pret plānoto armijas tiesību paplašināšanu.

Tagad likumprojekti nodoti parlamenta augšpalātā, kur balsojums gaidāms septembrī.

Lai gan Abes koalīcijai arī tur ir vairākums, ir iespējams, ka augšpalāta varētu likumprojektus noraidīt vai izdarīt tajos labojumus. Tomēr apakšpalāta var nobloķēt šīs izmaiņas, ja to atbalsta divas trešdaļas likumdevēju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu