Polijā rīko ekskursijas pa nacistu «zelta vilciena» vietām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polijas dienvidrietumu pilsētā Valbžihā angliski runājošajiem tūristiem sāk piedāvāt ekskursijas iespējamā nacistu «zelta vilciena» apkārtnē, vēsta Polijas radio.

Ksjonžas pils muzejs piedāvā biļetes uz trīs dienu ekskursiju. Tūristi tiks iepazīstināti ar nepabeigtu nacistu projektu, kura ietvaros bija plānots pilsētā izbūvēt pazemes kazemātus.

«Iepazīsti Valbžihu ar tās noslēpumainajām pazemes slēptuvēm, neizpētīto vēsturi un apslēptajām bagātībām,» teikts muzeja mājaslapā. «Nacisti zem pilsētas izraka tuneļu tīklu, kura mērķis joprojām ir starp Eiropas lielākajām mīklām.»

Kā jau ziņots, Polijas amatpersonas pagājušonedēļ apstiprināja Otrā pasaules kara laika nacistu vilciena atrašanu pie Valbžihas valsts dienvidos, taču pagaidām sniegtā informācija par leģendām apvītā vilciena sastāvu ir skopa.

Polijas kultūras ministra vietnieks Pjotrs Zuhovskis piektdien paziņoja, ka viņa rīcībā nodotie dati un informācija ļauj viņam būt par «99% pārliecinātam», ka atrastais arheoloģiskais objekts pie Valbžihas ir Otrā pasaules kara laika vilciens, ko tagadējās Polijas teritorijā pametuši nacistiskās Vācijas spēki.

Informācija par apslēpto nacistu vilcienu nākusi no kādas personas, kas piedalījusies vilciena paslēpšanā un uz nāves gultas noslēpumu atklājusi, sacīja Zuhovskis, atsakoties izpaust šīs personas identitāti.

Atradums uzjundījis atmiņas par leģendām apvīto nacistu salaupīto dārgumu un ieroču «zelta vilcienu», kas 1945.gada aprīļa beigās pazuda kalnos netālu no Ksjonžas pils.

Saskaņā ar leģendu 1945.gada sākumā nacistiskā armija, bēgot no padomju spēku tuvošanās, toreizējā Vācijas pilsētā Breslavā (tagadējā Polijas pilsēta Vroclava) glabāto salaupīto zeltu, dārglietas un citas vērtības sakrāva vilcienā un mēģināja izvest.

Pēc dažām ziņām, vilcienā varētu atrasties arī leģendārā «Dzintara istaba», par kuras likteni nekas nav zināms kopš 1945.gada aprīļa, kad tā pazuda toreizējā Kēnigsbergā (tagadējā Kaļiņingrada).

«Zelta vilciens» tā arī nekad nesasniedza savu galamērķi, bet neskaidros apstākļos pazuda tagadējās Polijas dienvidrietumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu