Atklājums, kas var satricināt islāma pasauli: atrasts Korāns, kas varētu būt senāks nekā pravietis Muhameds

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušajā mēnesī Birmingemā atrasti līdz šim vecākā zināmā Korāna fragmenti. Tagad ar tā dēvētās oglekļa metodes palīdzību noteikts Korāna vecums, un tas, kā uzskata vairāki vēsturnieki, varētu būt senāks nekā liecības par pašu pravieti Muhamedu, kurš tiek uzskatīts par islāma ticības pamatlicēju.

Korāna fragmenti, kuri varētu būt radīti pirms 1448-1371 gada, tika atrasti iesieti cita Korāna lappusēs Birmingemas Universitātes bibliotēkā. Korāns, kurā šis senais pielikums atrasts, pats datējams ar 7. gadsimta beigām.

Fragments rakstīts ar tinti arābu rakstībā uz pergamenta, kas izgatavots no dzīvnieku ādas. Tajā apkopotas svētās grāmatas 18.-20. nodaļa.

Zinātnieki uzskata, ka šīs lappuses varētu būt rakstījis kāds, kas patiešām savā laikā pazina pravieti Muhamedu, islāma ticības pamatlicēju. Taču vairāki vēsturnieki izteikušies, ka papiruss varētu būt rakstīts vēl pirms pravieša Muhameda laika.

Oksfordas Universitātes eksperti ar oglekļa metodi noteikuši, ka šis varētu būt vecākais Korāns pasaulē, kas saglabājies līdz mūsdienām.

Atradums ir īpaši nozīmīgs islāma ticības aizsākumu pētniecībai, jo tika uzskatīts, ka Korāna rakstus sludinātāji mēdza iemācīties no galvas un nodot tālāk tikai mutiskā, nevis rakstiskā veidā.

Par «Birmingemas korānu» nodēvētie raksti tiek datēti ar 568. līdz 645. gadu mūsu ērā, kamēr Muhameds, kā uzskata vēsturnieki, varētu būt dzīvojis no 570. līdz 632. gadam mūsu ērā.

Pētnieki skaidro, ka šis atklājums varētu satricināt islāma pasauli un mainīt priekšstatus par šīs ticības pirmsākumiem. Tad varētu uzskatīt, ka pravietis Muhameds un viņa sekotāji par ticības pamatu ņēma jau eksistējošu tekstu un to pārveidoja saskaņā ar saviem politiskajiem un teoloģiskajiem priekšstatiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu