12 000 islandiešu piedāvājušies brīvprātīgi savās mājās uzņemt bēgļus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Noteiktās imigrantu kvotas mazajai valstiņai Islandei liek uzņemt tikai 50 bēgļus. Taču valsts iedzīvotāji nākuši klajā ar brīvprātīgu iniciatīvu, piedāvājot atvērt savu māju durvis bēgļiem no Sīrijas. Īpaši izveidotā lapā vietnē «Facebook» jau vairāk nekā 12 000 cilvēku pieteikušies savās mājās brīvprātīgi uzņemt bēgļus. Valdība paziņojusi, ka pēc šīs iniciatīvas varētu pārskatīt lēmumu par uzņemamo bēgļu skaitu, raksta «The Daily Telegraph».

24 stundu laikā pēc aicinājuma paušanas vietnē «Facebook» bēgļu brīvprātīgai uzņemšanai pieteicās 10 000 no 300 000 Islandes iedzīvotāju.

Kā raksta «The Independent», cilvēki atsaukušies kādas pazīstamas islandiešu autores un pasniedzējas Brindisas Bjorgvinsdotiras aicinājumam, kura izveidojusi lapu vietnē «Facebook». Viņa savā uzrunā vērsusies pie Islandes labklājības ministres, aicinot pārskatīt lēmumu par 50 bēgļu uzņemšanu, norādot, ka cilvēki ir gatavi palīdzēt vairāk nekā tikai 50 cilvēkiem.

Autore raksta, ka bēgļi var piedāvāt Islandei nepieciešamu pieredzi un zināšanas, kas galu galā nāktu par labu visai sabiedrībai. «Viņi ir mūsu nākotnes laulātie draugi, labākie draugi.. Bēglis var būt nākamais dvēseļu radinieks, bundzinieks jūsu bērna mūzikas grupā, nākamais kolēģis, miss Islande 2022, galdnieks, kurš beidzot pabeigs darbus jūsu vannasistabā, pavārs kafetērijā, ugunsdzēsējs vai TV personība,» viņa raksta.

«Tie ir cilvēki, par kuriem mēs nākotnē nekad vairs nevarēsim teikt: «Tava dzīvība ir mazāk vērta nekā manējā»,» tā Bjorgvinsdotira.

Cilvēki atsaucas aicinājumam

«Esmu vientuļā māte ar sešus gadus vecu dēļu. Es savās mājās varu uzņemt bērnu.

Esmu skolotāja un iemācīšu bērnam runāt, lasīt un rakstīt islandiešu valodā un palīdzēšu integrēties Islandes sabiedrībā. Man ir drēbes, gulta, rotaļlietas un viss cits, kas bērnam nepieciešams.

Es, protams, samaksātu arī par viņa lidmašīnas biļeti,» raksta kāda sieviete vārdā Hekla Stefansdotira.

«Es būtu priecīga pieskatīt bērnus, vest viņus uz bērnudārzu, skolu vai kur vien viņiem būtu jābūt. Es varu gatavot cilvēkiem, parādīt viņiem draudzību un siltumu.

Es varu apmaksāt avioizdevumus vienai nelielai bēgļu ģimenei.

Varu dalīties ar padomiem un palīdzēt sievietei - grūtniecei,» piedāvājumus uzskaita kāda cita islandiete.

«Man ir lieka istaba plašā dzīvoklī, un es būtu vairāk nekā priecīgs dalīties ar savu laiku un atbalstu,» raksta kāds cits.
«Man ir drēbes, virtuves aprīkojums, gulta un istaba Hvanejri (Islandes rietumos), ar ko es labprāt dalīšos ar kādu sīrieti,» «The Guardian» citē kādu citu «Facebook» ierakstu.

«Es gribētu strādāt par brīvprātīgo, palīdzot cilvēkus uzņemt un asistējot viņiem adaptēties Islandes sabiedrībā.»

«Es gribu palīdzēt vienai bēgļu ģimenei iegūt tikpat bezrūpīgu dzīvi, kāda ir man.

Mēs kā ģimene esam gatavi bēgļiem piedāvāt pagaidu apmešanās vietu netālu no Egilstadiras (Islandes austrumos), drēbes un cita veida palīdzību. Esmu skolotājs, varu palīdzēt ar mācīšanos,» pauž kāds cits.

Facebook vietne, kurā islandieši piesakās palīdzēt bēgļiem

«Es domāju, ka cilvēki redzējuši pietiekami ziņu stāstu no Vidusjūras un bēgļu nometnēm ar mirstošiem cilvēkiem, un viņi grib, lai kaut kas tiktu darīts lietas labā,» par sociālās akcijas veiksmi telekanālā RUV izteicās autore.

Valdība gatava lēmumu pārskatīt

Islandes labklājības ministre medijiem izteicās, ka valdība patlaban pēta cilvēku paustās iniciatīvas, un valdība varot pārskatīt lēmumu par to, cik daudz bēgļu valstī uzņemt.

«Es negribu nosaukt nekādu maksimālo skaitu. Bet mēs izpētīsim katru iespēju uzņemt vairāk bēgļu,» viņa teica.

Kā raksta «Time», kopš konflikta sākuma savas mājas Sīrijā pametuši jau vairāk nekā 4 miljoni bēgļu un vēl 7,6 miljoni cilvēku devušies bēgļu gaitās valsts iekšienē, bēgot no īpaši apdraudētajiem reģioniem. Eiropa patlaban saskārusies ar lielāko bēgļu krīzi kopš II pasaules kara, cilvēkiem no Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem pametot savas mājas karadarbības un vajāšanas dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu