Iekļūšanai ES imigranti izmanto viltotas Sīrijas pases

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējā laikā īpaši Turcijā uzplaucis viltotu Sīrijas pasu tirgus, jo atbilstoši izplatītam viedoklim nelegālie imigranti ar šādiem dokumentiem viegli var saņemt patvērumu Eiropas Savienībā (ES), otrdien paziņoja ES robežu aģentūras «Frontex» priekšnieks Fabrīss Ledžēri.

«Šobrīd Turcijā ir cilvēki, kas pērk viltotas Sīrijas pases, jo viņi zina, ka sīriešiem tiek piešķirtas patvēruma tiesības visās ES dalībvalstīs,» Francijas radiostacijai «Europe 1» sacīja Ledžēri.

«Cilvēki, kas izmanto viltotas Sīrijas pases, bieži vien runā arābu valodā. Viņi ir ieradušies no Ziemeļāfrikas vai Tuvajiem Austrumiem, bet viņiem ir ekonomisko imigrantu profils,» norādīja «Frontex» vadītājs.

Tomēr šobrīd nav liecību, ka viltotas Sīrijas pases iekļūšanai Eiropā izmantotu arī potenciālie teroristi, piebilda amatpersona.

Viņš atkārtoti aicināja norīkot papildu ES robežsargus imigrantu reģistrācijai Grieķijā, kas ir viens no galvenajiem ieceļošanas punktiem Eiropā.

«Pieplūduma dēļ reģistrācijas sistēmas ir pārslogotas. Mums ir priekšstats par [imigrantu] valstspiederību, bet nav skaidras ainas par to, kas ieceļo un kāds ir šo imigrantu reālais profils,» viņš atzina.

Ja neizdosies panākt vienmērīgu imigrantu sadalījumu pa visām ES dalībvalstīm, tas var novest pie slēgtu robežu atjaunošanas, brīdināja Ledžēri.

«Šis risks pieaug ar katru dienu. Mēs redzam arvien vairāk un vairāk policijas patruļu līdzās iekšējām robežām [starp ES dalībvalstīm],» viņš piebilda.

«Ja ārējās robežas nav iespējams pārvaldīt, ievērojot solidaritāti dalībvalstu vidū, pastāv risks, ka katra valsts atsāks nacionālo robežu kontroli, kas nebūs efektīvāk,» uzsvēra Ledžēri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu