Korupcijā apsūdzētais Gvatemalas prezidents zaudē tiesisko imunitāti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gvatemalas Kongress otrdien nolēma atņemt tiesisko imunitāti valsts prezidentam Oto Peresam, lai viņš varētu tikt tiesāts par apsūdzībām korupcijā miljoniem eiro apmērā.

Tiesiskās imunitātes atņemšanu vienbalsīgi atbalstīja 132 klātesošie parlamenta deputāti. Dažas stundas pēc tam tiesnesis aizliedza Peresam atstāt valsti.

64 gadus vecais atvaļinātais ģenerālis Peress ir kļuvis par Gvatemalas vēsturē pirmo prezidentu, kuram atņemta imunitāte pret kriminālvajāšanu.

Simtiem demonstrantu pie Kongresa apsveica tā lēmumu ar ovācijām, un garāmbraucošie šoferi darbināja signāltaures.

Parlamenta lēmums dod prokuroriem iespēju oficiāli izvirzīt Peresam apsūdzību korupcijas shēmas organizēšanā, kas ļāvusi uzņēmējiem samazināt maksājamo muitas nodevu, piekukuļojot korumpētus ierēdņus.

Saskaņā ar Gvatemalas likumiem prezidents automātiski tiks atcelts no amata, ja tiesnesis nolems viņu paturēt apcietinājumā.

Peress ir noliedzis apsūdzības korupcijā un uzstājis, ka paliks prezidenta amatā līdz sava termiņa beigām, kas ir nākamā gada 14.janvārī. Gvatemalā 6.septembrī notiks prezidenta vēlēšanas.

Peresa advokāti pirmdien pārsūdzēja gaidāmo Kongresa balsojumu par tiesiskās imunitātes atcelšanu Konstitucionālajā tiesā. Ir gaidāms, ka šī tiesa ceturtdien pieņems lēmumu šajā jautājumā.

Peresam, kurš bijis pie varas kopš 2012.gada, konstitūcija liedz vēlreiz kandidēt prezidenta vēlēšanās.

Galvenais prezidenta vēlēšanu kandidāts Manuels Baldisons bija aicinājis Kongresu atcelt Peresa imunitāti. Baldisons vada labējo partiju «Atjaunotā demokrātiskā brīvība», kas ir lielākā Kongresā.

Bijušajai Peresa administrācijas viceprezidentei Roksanai Baldeti ir jāpaliek apcietinājumā līdz prāvai, kurā viņa tiek apsūdzēta miljoniem eiro izkrāpšanā no muitas dienesta. Viņa atkāpās no amata 8.maijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu