Tusks: Imigrācijas krīze rada šķelšanos starp Eiropas austrumiem un rietumiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks ceturtdien brīdinājis, ka domstarpības starp Eiropas Savienības (ES) rietumu dalībvalstīm un Austrumeiropas valstīm sarežģī centienus atrisināt nelegālās imigrācijas krīzi.

«Pastāv šķelšanās (..) starp ES austrumiem un rietumiem. Dažas dalībvalstis domā par imigrācijas viļņa apturēšanu, ko simbolizē Ungārijas žogs,» pirms tikšanās ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu norādīja Tusks. «Citas vēlas solidaritāti un aizstāv tā dēvētās kvotas uz obligāta pamata. Galvenā problēma ir atrast tām visām (..) kopsaucēju.»

Uzrunājot dalībvalstu vēstniekus, Tusks atzina, ka nelegālās imigrācijas vilnis ir nopietnākā problēma, ar kuru šobrīd saskaras ES.

Viņš prognozēja, ka nelegālo imigrantu skaits, kas šogad šķērso ES ārējo robežu, pārsniegs pusmiljonu.

Tusks uzsvēra, ka ES pildīs savu pienākumu, kas izriet no ANO bēgļu konvencijas, taču to «nedrīkst darīt, procesā upurējot sabiedrisko kārtību».

«Es sadarbojos ar [dalībvalstu] līderiem, lai starp valdībām veidotu jaunu konsensu par ES reakciju,» piebilda Eiropadomes prezidents. «Pirmais mērķis ir nodrošināt, lai cilvēki, kam nepieciešama starptautiska aizsardzība, to saņemtu. Otrais - mums jāpakļauj lielākai kontrolei masveida migrācijas plūsmas.»

Viņš uzsvēra, ka tas prasīs daudz aktīvāku dalībvalstu sadarbību ar trešajām valstīm, lai novērstu problēmas to izcelsmes vietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu