Fotostāsts: joprojām dzīvā sendienu profesija - ganu gaitas Portugālē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai cik savādi tas liktos, ganu profesija ir dzīva arī mūsdienās. Modernajiem ganiem ir mobilie telefoni un citas iekārtas saziņai ar draugiem un ģimeni, taču citādi viņu ikdienā saglabājušās gadu simtos iedibinātās tradīcijas. «Reuters» fotogrāfs Rafaels Marčante bildēs iemūžinājis ganu ikdienu Portugālē.

Gani stāsta, ka kopā ar mājlopiem klejojumos labāku ganību meklēšanai dodas laikā no jūnija līdz septembra beigām.

38 gadus vecajam Migelam Pulam pieder 440 mājlopi. Parasti leknākās pļavas mēdz būt kalnainās vietās, tāpēc viņš un viņa palīgi vasaras mēnešos kopā ar ganāmpulku dodas kalnos Sera de Estrelas apkārtnē.

Ar tradicionālajiem vilnas dekoriem izgreznots mājlops kalnu ganībās Portugālē

Migels stāsta, ka māku vadīt ganāmpulku, kā arī dažādas zināšanas par dabas cikliem un laika apstākļiem ganu dzimtas nododot no paaudzes paaudzē vai arī rūpīgu apmācību gaitā. Migels darbā ar lopiem pavadījis 20 pēdējos savas dzīves gadus.

Ganiem jāspēj atrast arī labākas vietas apmetnes veidošanai, kā arī sekmīgi kontrolēt ganāmpulku. Migelam atliek tikai nosvilpties divas vai trīs reizes, lai lopiņi celtos un sāktu kustēties, novēroja «Reuters». Un kontrole pārdzīšanas laikā kalnos ir svarīgs faktors, jo ceļš bieži vien ir lopiem bīstams.

Tradīcijas un iemaņas šeit joprojām dzīvas, lai gan katram ganam ir arī tādas modernas lietas, kā mobilais telefons

Īpaši esot jārūpējas par vecākiem lopiņiem, kas nogurst ātrāk. Dažkārt, ja aitas ir slimas vai pārgurušas, gani tās nes uz rokām līdz nākamajai apmetnei.

Rūpēties par ganāmpulku palīdz pieci mastifu šķirnes suņi.

Gani Portugālē

Darba diena sākas agri. Parasti pārgājieni sākas jau ap sešiem no rīta. Ap 10 ganāmpulks tiek apstādināts uz pirmo atpūtas pauzi. Vasaras mēnešos dienas gaitu nosaka arī laika apstākļi, jo karstā dienas saule nav piemērotākais laiks lopu pārdzīšanai.

Taču gani par fiziski grūto darbu nesūdzas. Viņiem tas esot dzīvesveids un atpūta, jo ziemas mēnešos darba gaitas ir krietni vienmuļākas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu