Gvatemalas Kongress pieņem jaunā prezidenta amata zvērestu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gvatemalas Kongress ceturtdien pieņēma jaunā valsts prezidenta Alehandro Maldonado amata zvērestu pēc iepriekšējā prezidenta Oto Peresa demisijas un stāšanās tiesas priekšā par apsūdzībām korupcijā.

79 gadus vecais bijušais Konstitucionālās tiesas tiesnesis Maldonado, kurš maijā kļuva par viceprezidentu, pildīs prezidenta amatu līdz Peresa prezidentūras termiņa beigām 14.janvārī.

Gvatemalā svētdien notiks prezidenta vēlēšanas, kuru uzvarētājs stāsies prezidenta amatā 14.janvārī.

Peress, kurš bijis pie varas kopš 2012.gada, ceturtdien paziņoja par savu atkāpšanos dažas stundas pēc tam, kad trešdien tika izdots orderis viņa aizturēšanai par apsūdzībām korupcijā.

Gvatemalas Kongress otrdien nolēma atņemt Peresam tiesisko imunitāti, lai viņš varētu tikt tiesāts, un viņam tika aizliegts atstāt valsti.

64 gadus vecais atvaļinātais ģenerālis Peress kļuva par Gvatemalas vēsturē pirmo prezidentu, kuram atņemta imunitāte pret kriminālvajāšanu.

Peress tiek apsūdzēts korupcijas shēmas organizēšanā, kas ļāvusi uzņēmējiem samazināt maksājamo muitas nodevu, piekukuļojot korumpētus ierēdņus. Izmeklētāji uzskata, ka Peress saņēmis kukuļus 3,3 miljonu eiro apmērā.

Bijusī Peresa administrācijas viceprezidente Roksana Baldeti, kas maijā atkāpās no amata, jau ir apsūdzēta kukuļu saņemšanā 3,4 miljonu eiro apmērā no 2014.gada maija līdz šā gada aprīlim.

Kopš aprīļa, kas sākās korupcijas skandāls, tūkstošiem cilvēku ir piedalījušies demonstrācijās pret prezidentu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu