Mikroķirurgi šokā – triju dienu laikā trīs amputētas rokas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Aizvadītajās trijās dienās Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā Mikroķirurģijas centrā veiktas jau trīs roku replantācijas jeb piešūšanas. Ārsti ir satraukti par tendenci. Aizvien aktuālāks kļūst darba drošības jautājums.

Otrdien, 2.septembrī, 43 gadus veca sieviete, strādājot ar zāģi, guvusi darba traumu, amputējusi kreiso plaukstu. Mikroķirurģijas centra speciāliste Nonna Tomiševa veikusi plaukstas replantāciju.

Savukārt, trešdien, 3.septembrī, 57 gadus vecs vīrietis guvis traumu, strādājot gaterī, kā rezultātā konstatēta divu līmeņu amputācija labajā rokā ar plašu mīksto audu defektu. Mikroķirurgi Anda Gaile un Dzintars Ozols veikuši plaukstas replantāciju un atjaunojuši asinsriti rokā.

Vakar, 4.septembrī, 23 gadus vecam pacientam konstatēta labās rokas traumatiska amputācija. Traumas apstākļi nav skaidri. Centra speciālists Ervīns Lavrinovičs veicis labās rokas replantāciju.

Ārsti norāda, ka pacientu stāvoklis ir stabils, pēcoperācijas posms norit veiksmīgi. Tomēr rehabilitācija būs ilga, jušana atjaunosies lēnām. Plaukstas turpmākās darbspējas ļoti lielā mērā atkarīgas no pacienta ieguldītā darba rehabilitācijas procesā. Šādā situācijā svarīgi ir ievērot veselīgu dzīvesveidu, kas, piemēram, smēķētājiem ir īpaši liels izaicinājums. Smēķēšana ievērojami kavē dzīšanu, precīzāk sakot, asinsriti, izraisot asinsvadu sašaurināšanos.

Mikroķirurģijas centra speciālisti atgādina – darbs ar tehniku prasa papildu piesardzību!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu