«Islāma valsts» uzspridzina trīs torņveida kapenes Palmirā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Džihādistu grupējums «Islāma valsts» ir uzspridzinājis trīs no slavenajām torņveida kapenēm Sīrijas senajā pilsētā Palmirā, piektdien paziņoja valsts senlietu dienesta priekšnieks Maamuns Abdelkarims.

«Viņi uzspridzināja trīs torņu kapenes – vislabāk saglabājušās un visskaistākās,» sacīja Abdelkarims.

Džihādisti, kas maijā ieņēma Palmiru, šajā pilsētā arī iznīcinājuši seno Baalšamina svētnīcu un 2000 gadu veco Bela templi.

«Mēs saņēmām ziņu [par kapeņu uzspridzināšanu] pirms 10 dienām, bet esam to apstiprinājuši tikai tagad,» teica Abdelkarims.

«Mēs ieguvām 2.septembrī uzņemtus satelītattēlus no ASV bāzētās «Sīrijas Mantojuma iniciatīvas»,» viņš piebilda.

Senlietu dienesta priekšnieks sacīja, ka starp iznīcinātajām kapenēm ir visslavenākā – Elahbela tornis.

Visa Palmira, ieskaitot četras kapsētas ārpus senās pilsētas mūriem, kopš 1980.gada ir ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) pasaules mantojuma objekts.

UNESCO īpaši atzīmē šīs torņveida kapenes kā «vecākos un izteiktākos» Palmiras kapu pieminekļus. Šīs kapenes ir «augstas daudzstāvu smilšakmens ēkas, kas piederēja bagātākajām ģimenēm».

«Islāma valsts», paplašinot ieņemtās teritorijas Irākā un Sīrijā, kurās šis grupējums proklamējis kalifātu, izceļas ar šaušalīgu vardarbību un nenovērtējamu vēstures pieminekļu iznīcināšanu.

«Islāma valsts» Irākā ir iznīcinājusi statujas, svētnīcas un manuskriptus Mosulā, kā arī nopostījusi seno asīriešu pilsētu Nimrudu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu