Karaliene Elizabete II šodien kļūst par visilgāk valdījušo britu monarhu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas karaliene Elizabete II trešdien kļūs par visilgāk valdījušo britu monarhu, pārspējot līdzšinējo rekordisti – viņas vecvecvecmāmiņu karalieni Viktoriju.

Elizabete II, kas uzkāpa tronī 25 gadu vecumā, ap pulksten 17.30 (19.30 pēc Latvijas laika) pārsniegs 63 gadus, 7 mēnešus, 2 dienas, 16 stundas un 23 minūtes, kas bija karalienes Viktorijas valdīšanas laiks. Viktorija bija valsts galva no 1837. līdz 1901.gadam.

Elizabete II ir 89 gadus veca, un tas ir lielākais vecums, ko jebkad sasniedzis kāds no Lielbritānijas monarhiem.

«Pēdējos 63 gadus Viņas Majestāte ir bijusi stabilitātes klints pastāvīgu pārmaiņu pasaulē, un viņas nesavtīgā kalpošanas un pienākuma apziņa ir guvusi apbrīnu ne tikai Lielbritānija, bet visā pasaulē,» paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons..

"Ir tikai pareizi, ka mums šodien vajadzētu svinēt viņas īpašo rekordu, kā arī grāciju un cieņu, ar kuru viņa kalpo mūsu valstij,» sacīja Kamerons.

Karaliene nebija nodomājusi publiski atzīmēt šī rekorda sasniegšanu, bet ir pakļāvusies sabiedrības spiedienam un rīkos oficiālu pasākumu Skotijā, kur viņa tradicionāli pavada vasaras brīvdienas.

Kopā ar savu vīru princi Filipu karaliene Skotijā dosies braucienā ar tvaika lokomotīvi, atzīmējot garākā iekšzemes dzelzceļa atklāšanu, kas uzbūvēts Lielbritānijā vairāk nekā 100 pēdējo gadu laikā.

Ir iespējams, ka karaliene pēc tam uzstāsies ar publisku runu, informēja Bekingemas pils preses sekretāre.

Elizabete kļuva par monarhu 1952.gada 6.februārī 25 gadu vecumā pēc sava tēva karaļa Džordža VI nāves. Tas notika, kad viņa kopā ar savu vīru princi Filipu apmeklēja toreizējo britu koloniju Keniju. Oficiālā kronēšanas ceremonija Vestminsteras abatijā Londonā notika 1953.gada 2.jūnijā, dodot tautai laiku sērot par Džordža VI nāvi.

Karaliene savas valdīšanas laikā ir pieredzējusi 12 Lielbritānijas premjerministrus un 12 ASV prezidentus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu