Ziemeļkoreja apstiprina kodolreaktora darbības atsākšanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļkoreja otrdien apstiprinājusi, ka Jonbjonas kodolreaktors atsācis darboties normālā režīmā, pastiprinot bažas, ka Phenjana plāno nākammēnes palaist tālas darbības rādiusa raķeti.

Jonbjonas reaktors ir galvenais avots, kas var nodrošināt Ziemeļkoreju ar atomieroču ražošanā izmantojamu plutoniju.

Ziemeļkorejas Atomenerģijas institūta direktors intervijā valsts oficiālajai ziņu aģentūrai KCNA paziņoja, ka Jonbjonas kodolobjekts, tostarp piecu megavatu reaktors, atsācis darboties normālā režīmā.

Jonbjonas reaktors tika apturēts 2007.gadā atbilstoši līgumam, kas tika panākts sešu pušu sarunās par Korejas kodolatbruņošanu. Tomēr pēc pēdējā kodolizmēģinājuma 2013.gadā Ziemeļkoreja sāka to atjaunot.

Eksperti uzskata, ka šis reaktors var saražot aptuveni sešus kilogramus plutonija gadā, ar ko pietiek vienai atombumbai.

Ziemeļkorejas Atomenerģijas institūta direktors sacīja, ka zinātnieki un tehniķi gan kvalitatīvi, gan kvantitatīvi pakāpeniski uzlabojuši Ziemeļkorejas iespējas atvairīt draudus ar kodolspēku.

Tikmēr presē izskanējuši pieņēmumi, ka Phenjana par godu 10.oktobrī gaidāmajai Korejas Strādnieku partijas dibināšanas 70. gadadienai varētu kosmosā nogādāt satelītu.

Dienvidkoreja brīdinājusi, ka satelīta raķetes palaišana Ziemeļkorejā tiks uzskatīta par ballistiskās raķetes izmēģinājumu un «nopietnu provokāciju», ar kuru tiktu pārkāptas ANO rezolūcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu