Vācijas iekšlietu ministrs aicina skaitliski ierobežot migrāciju uz ES

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienībai (ES) nākotnē vajadzētu uzņemt galīgu skaitu migrantu, bet pārējos nosūtīt uz drošām valstīm viņu izcelsmes reģionos, sestdien paziņoja Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs.

«Mēs nespējam uzņemt visus cilvēkus, kuri bēg no konflikta zonām vai nabadzības un grib doties uz Eiropu vai Vāciju,» ministrs sacīja intervijā nedēļas žurnālam «Spiegel».

Pašreizējā migrācijas krīzē, kurā desmitiem tūkstoši migrantu šķērso Eiropu, lielākoties mēģinot nokļūt Vācijā, de Mezjērs ir ieņēmis stingrāku līniju nekā Vācijas kanclere Angela Merkele.

Viņš intervijā pauda uzskatu, ka Eiropas Savienībai (ES) vajag atturēties no relatīvi dāsnu kvotu noteikšanas bēgļu uzņemšanai un tā vietā jārada «legāls imigrācijas līdzeklis» ar noteiktu maksimālo cilvēku skaitu, par kuriem ES spēj būt atbildīga.

Tiklīdz šis kontinentālais bēgļu limits tiktu sasniegts, pārējie būtu jānosūta atpakaļ uz viņu «izcelsmes reģionu» vietā, kur «viņi var dzīvot drošībā un bez vajāšanas,» sacīja de Mezjērs.

«Mēs finansiāli palīdzētu attiecīgajām valstīm,» uz kurām viņi tiktu nosūtīti, piebilda de Mezjērs.

Merkele ir brīdinājusi, ka patvēruma meklētāju problēma var kļūt par lielāku izaicinājumu ES nekā Grieķijas parādu krīze, un aicinājusi uz koordinētu pieeju no ES puses, atbalstot bēgļu kvotu noteikšanu katrai ES dalībvalstij, bet nenosakot ES uzņemamo bēgļu skaita maksimālo robežu.

Pret ES priekšlikumu noteikt visām dalībvalstīm kvotas migrantu uzņemšanai stingri iebilst Lielbritānija un Austrumeiropas valstis.

De Mezjērs šonedēļ arī ierosināja padarīt stingrāku patvēruma piešķiršanas likumu, sūtot migrantus atpakaļ uz pirmo ES valsti, kurā viņi ieradušies, un samazinot pabalstus. Tas nozīmētu Vācijas atteikšanos no patvēruma piešķiršanas nosacījumu mīkstināšanas Sīrijas pilsoņiem.

De Mezjērs vēlas, lai atkal tiktu pildīta ES Dublinas regula, kas paredz, ka patvēruma lūgums ir jāizskata pirmajā ES valstī, kurā patvēruma meklētājs ieradies. Vācija augustā bija paziņojusi, ka vairs neattiecinās šo regulu uz Sīrijas pilsoņiem.

Ja de Mezjēra ierosinātais likuma projekts tiks pieņemts, tas var skart desmitiem tūkstošu migrantu, kas pēdējās nedēļās sasnieguši Vāciju.

Tas arī nozīmēs, ka migrantiem, kuru patvēruma lūgumi ir noraidīti, bet kurus saskaņā ar Vācijas likumiem nevar izraidīt uz viņu valstīm, nebūs ne tiesību strādāt, ne tiesību saņemt sociālos pabalstus.

Vācijas Migrācijas un bēgļu biroja vadītājs Manfrēds Šmits ceturtdien atkāpās no amata «personīgu iemeslu» dēļ. Šis birojs ir vairākkārt kritizēts par nespēju laikus izskatīt rekordlielu patvēruma lūguma skaitu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu