Uzrunā ASV Kongresā Romas pāvests aicina palīdzēt bēgļiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Romas pāvests Francisks ceturtdien vēsturiskā uzrunā aicināja ASV Kongresu palīdzēt bēgļiem, kā arī dot ieguldījumu cīņā pret klimata pārmaiņām.

«Mūsu pasaule saskaras ar bēgļu krīzi, kāda nav pieredzēta kopš Otra pasaules kara,» viņš paziņoja, norādot uz bēgļu straumēm, kas no Tuvajiem Austrumiem Āfrikas un Āzijas dodas uz Eiropu.

«Arī šajā kontinentā tūkstošiem cilvēku ir devušies uz ziemeļiem, labākas dzīves meklējumos sev un sev tuvajiem, meklējot lielākas iespējas,» viņs piebilda, norādot uz migrantiem no Meksikas un Centrālamerikas, kuri ieradušies ASV.

«Vai tas nav tas, ko mēs vēlamies saviem bērniem?» jautāja 78 gadus vecais pāvests.

«Mums nevajadzētu apjukt viņu skaita dēļ, bet drīzāk skatīties uz viņiem kā uz cilvēkiem, redzot viņu sejas un klausoties viņu stāstos, cenšoties pēc iespējas labāk atbildēt uz viņu stāvokli,» piebilda Francisks.

Pavests arī aicināja meklēt «drosmīgus» un «atbildīgus» risinājumus, «lai novērstu cilvēku radītās apkārtējās vides pasliktināšanās smagāka sekas», norādot uz klimata pārmaiņām. Virknei konservatīvo republikāņu Kongresā tas ir nepatīkams jautājums, jo viņi noliedz, ka klimata pārmaiņas ir izraisījusi cilvēku darbība.

Argentīnā dzimušais pāvests uzsvēra arī briesmas, kuras rada reliģiskie un politiskie ekstrēmisti.

«Mēs zinām, ka neviena reliģija nav imūna pret indivīdu maldu un ideoloģiska ekstrēmisma formām. Tas nozīmē, ka mums ir jābūt īpaši uzmanīgiem pret ikviena tipa fundamentālismu, vai tas būtu reliģisks, vai kāda cita veida,» uzsvēra Francisks.

«Ir nepieciešams smalks līdzsvars, lai apkarotu, reliģijas, ideoloģijas vai ekonomiskās sistēmas vārdā pastrādātu vardarbību, vienlaicīgi sargājot reliģisko brīvību, intelektuālo brīvību un indivīda brīvības,» piebilda Francisks.

Jau vēstīts, ka Francisks otrdien ieradās ASV sešu dienu vizītē, kas ir viņa pirmā vizīte šajā valstī.

Trešdien viņš tikās ar ASV prezidentu Baraku Obamu. Piektdien viņš teiks uzrunu ANO mītnē Ņujorkā.

Pāvests noslēgs savu vizīti, sestdien un svētdien Filadelfijā apmeklējot starptautisku katoļu ģimeņu festivālu.

Francisks 20.septembrī apmeklēja Kubu un tikās ar bijušo tās prezidentu Fidelu Kastro un viņa brāli tagadējo prezidentu Raulu Kastro, kuri ir valdījuši Kubā kopš 1959.gada komunistu revolūcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu