Slovākijā kalnos gājušas bojā divas sievietes no Latvijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Slovākijas Tatru kalnos naktī no sestdienas uz svētdienu gājušas bojā divas sievietes no Latvijas, ziņo Slovākijas Kalnu glābšanas dienests (HZS). Sievietes, domājams, nosalušas. Viņas bija 50 cilvēku grupā, kas no kalnu kūrorta devās pārgājienā, bet ceļā pazuda un neatgriezās kopā ar pārējiem.

Papildināts viss teksts.

Viņas bija 50 cilvēku grupā, kas no kalnu kūrorta devās pārgājienā, bet ceļā pazuda un neatgriezās kopā ar pārējiem.

Glābēji sāka viņas meklēt sestdienas naktī un atrada kāda kalna pakājē jau mirušas.

Ceļojumu aģentūras «Impro» valdes priekšsēdētājs Vilnis Klinovičs apstiprināja, ka bojāgājušās sievietes ir no Latvijas un ceļojumā devušās «Impro» grupā.

Oficiālajā paziņojumā «Impro» profilā sociālajā tīklā «Facebook» publicēts grupas vadītājas ziņojums par šīs nelaimes apstākļiem.

«26.septembrī plkst.9.30 ar kalnu tramvaju no Starijsmokovecas uzbraucām kalnā. Laika apstākļi piemēroti kāpšanai, nedaudz apmācies, bet nelīst. Aizgājām ar grupu līdz ūdenskritumiem, pēc tam nonācām vietā, kur trases sadalās zilajā un zaļajā. Tā kā jau autobusā biju izstāstījusi, ka zaļā trase ir stāvāka, tad norunājām, ka pa to kopā ar mani ies tikai tie, kuriem spēki atļauj. Pārējie paiesies pa zilo līdz kalnu būdiņai, paēdīs un nāks atpakaļ. Lielākā daļa grupas, īpaši seniori, tā arī darīja,» teikts paziņojumā.

«Es ar 15 cilvēkiem, tajā skaitā arī Vitu O. un Ilzi U., gājām pa zaļo. Bija norunāts - ja kāds jūt, ka ir par grūtu, tad dodas atpakaļ. Tā, starp citu, trīs sievietes arī izdarīja. Pa šo taku iet arī ģimenes ar bērniem - tā ir akmeņaina, uz beigām stāva, bet izejama. Arī mūsu grupiņā gāja ģimene ar bērniem. Sliktākais bija tas, ka tad, kad bijām nonākuši stāvumā, sākās lietus un auksts brāzmains vējš. Tā kā es gāju beigās kā grupu noslēdzošais posms, nācās vien iet tālāk, jo grupa pirms manis, par spīti lietum, turpināja ceļu uz kalnu būdiņu virsotnē,» sacīts paziņojumā.

«Uzgājuši augšā, paēdām, sasildījāmies un gatavojāmies atpakaļceļam. Teicu, ka jādodas pa to pašu taku lejā un ka iešu kā pēdējā - kopā ar ģimeni ar bērniem. Tā kā iešanas temps ir dažāds, tad arī lejā visiem kopā iet nav iespējams. Biju pilnīgi pārliecināta, ka kundzes aizgājušas man pa priekšu kopā ar visiem pārējiem, bet viņas, cik pēc tam sapratu, bija aizgājušas uz pretējo pusi, kur līdz tuvākai apdzīvotai vietai būtu jāiet astoņas stundas. Plkst.18 nonākot lejā, konstatēju, ka iepriekš minētās dāmas nav autobusā. Uz telefona zvaniem viņas neatbildēja un nebija zvanījušas arī man. Mana mobilā tālruņa numurs grupai tika iedots jau Polijā. Plkst.18.20 par notikušo ziņoju kalnu glābšanas dienestam. Ap plkst.19.30 tika uzsākti meklēšanas darbi, kas turpinājās līdz pat plkst.24. Sievietes tika atrastas ap plkst.9 no rīta - nosalušas, apmēram 20 minūšu gājiena attālumā līdz kalnu būdiņai, kurā ēdām un sildījāmies,» teikts paziņojumā.

«Kartes ar iezīmētiem kalnu maršrutiem visiem tika izdalītas, un Tatros visur ir virzienu norādes, takas ir marķētas. Dievs vien zina, kas viņām bija prātā. Ģimeni sazvanīju uzreiz, kad konstatēju, ka viņas ir pazudušas,» par notikušo paziņojumā informēja grupas vadītāja.

Paziņojuma noslēgumā izteikta visdziļākā līdzjūtība radiniekiem.

Tuviniekiem tiks piedāvāta materiāla palīdzība. Šonedēļ «Impro» «Facebook» lapā nekādas aktivitātes nenotiks, informēja «Impro» administrācija.

«Impro» valdes priekšsēdētājs Klinovičs sacīja, ka visa apdrošināšana, kas ceļotājiem bija nepieciešama, tika nodrošināta. To nodrošinājusi kompānija «Baltikums». Nekādas problēmas ar apdrošināšanu nav bijušas.

Saistībā ar bojāgājušo sieviešu pārvešanu uz Latviju viņš sacīja, ka to kārto apdrošināšanas kompānija. «Mēs sekojam līdzi notiekošajam, grupa ir atgriezusies mājās, bet grupas vadītāja joprojām ir Tatros. Sekojam līdzi un palīdzam, kā varam, bet visas organizatoriskās lietas veic apdrošinātāji. Tas notiek kopā,» informēja Klinovičs.

Runājot par materiālo atbalstu tuviniekiem, viņš sacīja, ka tas paliks «Impro» un tuvinieku starpā. «Es domāju, ka tas paliek starp mums un tuviniekiem, jo tas nebūtu tas jautājums par naudas lietām, ko šādā gadījumā vajadzētu runāt,» informēja Klinovičs.

Taujāts par līdzīgiem gadījumiem «Impro» ceļojumu laikā iepriekš, viņš sacīja, ka «pa šiem gadiem ir bijuši vairāki gadījumi, citiem palicis slikti ar sirdi. Kalnos iepriekš ir bijis viens gadījums pirms aptuveni sešiem gadiem,» informēja Klinovičs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu