Obama sola pilnu izmeklēšanu par ASV gaisa triecienu slimnīcai Afganistānā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidents Baraks Obama ir apsolījis, ka tiks pilnībā izmeklēts ASV gaisa trieciens slimnīcai Afganistānas ziemeļu pilsētā Kunduzā, kurā sestdienas naktī tika nogalināti 19 cilvēki un ko ANO ir nosaukusi par līdzvērtīgu kara noziegumam.

Starptautiskā labdarības organizācija «Ārsti bez robežām» («Medecins Sans Frontieres», MSF) paziņoja, ka pacienti sadeguši gultās šī uzlidojuma laikā, kas turpinājies pusstundu pēc tam, kad ASV un Afganistānas spēki tika informēti par to, ka ir trāpīts slimnīcai.

"Tika nogalināti 12 personāla locekļi un vismaz septiņi pacienti, tai skaitā trīs bērni; 37 cilvēki tika ievainoti. Šis uzbrukums ir smags starptautisko humāno tiesību pārkāpums,» paziņoja MSF.

Uzlidojums notika vairākas dienas pēc tam, kad islāmistu grupējuma «Taleban» kaujinieki ieņēma Kunduzas pilsētu, gūstot lielāko uzvaru kopš savas sakāves 2001.gadā.

Afganistānas bruņotie spēki, kurus atbalstīja NATO, paziņoja, ka ir atguvuši kontroli pār šo pilsētu.

Afganistānas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka «bruņotu teroristu grupa ... izmantoja slimnīcas ēku par pozīciju, lai uzbruktu afgāņu spēkiem un civiliedzīvotājiem».

MSF tomēr noliedza, ka slimnīcā būtu atradušies kādi kaujinieki.

MSF paziņoja, ka par spīti izmisīgiem telefona zvaniem ASV un Afganistānas armiju amatpersonām Kabulā un Vašingtonā, uzbrukums turpinājies vēl pusstundu un bijis vērsts pret galveno slimnīcas ēku, kurā atrodas intensīvās aprūpes nodaļa un ātrās palīdzības telpas.

Baltā nama publicētā paziņojumā Obama izteica «dziļāko līdzjūtību» par «traģisko incidentu».

"[ASV] Aizsardzības ministrija ir sākusi pilnu izmeklēšanu, un mēs gaidīsim šīs izmeklēšanas rezultātus pirms noteikta sprieduma izteikšanas par šīs traģēdijas apstākļiem,» sacīja Obama.

NATO jau pirms tam atzina par iespējamu, ka gaisa triecienu slimnīcai veica ASV spēki. «Trieciena rezultātā varētu būt nodarīts netiešs kaitējums netālu esošajai medicīnas iestādei. Par notikušo sākta izmeklēšana,» piebilda NATO.

ANO augstais komisārs cilvēktiesību jautājumos Zeids Raads al Huseins aicināja veikt šī uzlidojuma pilnu un caurskatāmu izmeklēšanu un atzīmēja, ka "gaisa trieciens slimnīcai var būt līdzvērtīgs kara noziegumam».

"Šis notikums ir pavisam traģisks, neattaisnojams un varbūt pat noziedzīgs,» sacīja Huseins.

«Taleban» paziņojumā apsūdzēja «barbariskos amerikāņu spēkus», kas esot apzināti veikuši gaisa triecienu «nogalinot un ievainojot desmitiem ārstu, medmāsu un pacientu».

MSF traumu centrs Kunduzā ir vienīgā medicīnas iestāde reģionā, kas var aprūpēt lielākus ievainojumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu