Plūdos Franču Rivjērā gājuši bojā 16 cilvēki

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spēcīgu lietusgāžu izraisītos plūdos Franču Rivjērā gājuši bojā vismaz 16 cilvēki un vēl četri tiek uzskatīti par pazudušiem, svētdien paziņojušas Francijas varas iestādes. Daudzi ceļi, ielas un dzelzceļa stacijas joprojām ir applūdušas. Pēc amatpersonu teiktā, upuru skaits varētu izrādīties vēl lielāks.

Kannās un Nicā naktī stipras lietusgāzes izraisījušas dubļu straumes. Izejot no krastiem upei, Antibas tuvumā applūdusi kāda veco ļaužu mītne, kur zaudējuši dzīvību trīs cilvēki. Vēl trīs noslīkuši savā automobilī pazemes tunelī, bet septiņi citi gājuši bojā, mēģinot novietot automašīnas pazemes stāvvietā. Glābēji norāda, ka šai stāvvietā atrodas tūkstošiem automobiļu, un iespējams, ka upuru skaits ir lielāks, bet viņu meklēšana duļķainajā ūdenī ir apgrūtināta. Vēl viens cilvēks zaudējis dzīvību kempingā.

Kannās vairākas automašīnas ieskalotas jūrā, ielās izgāzti koki. Pilsētas mērs Daviss Lisnārs pastāstījis, ka glābšanas dienesti palīdzējuši daudziem briesmās nonākušajiem, bet paudis bažas, ka daļa cilvēku kritiskos brīžos izturas neapdomīgi. «Nevaru nevienu tiesāt, jo nezinu, kā pats rīkotos līdzīgā situācijā, bet šķiet, ka daži cilvēki pārlieku turējušies pie savām mašīnām, kad būtu vajadzējis glābt dzīvību,» viņš piebildis.

Pēc mēra teiktā, Kannās mobilizēta policija, lai nepieļautu laupīšanas. Par mēģinājumiem aplaupīt veikalus jau aizturēti deviņi cilvēki.

Nicas varas iestādes lēš, ka pilsētā divās diennaktīs nolijusi desmitā daļa gada nokrišņu normas. Aptuveni 500 tūristi naktī bija patvērušies Nicas lidostā.

Kā stāstījusi kāda vecāka sieviete, kam izdevies izglābties no plūdiem, viņa pamanījusi, ka ūdens ieplūst verandā un piecu minūšu laikā tas jau sniedzies viņai līdz jostas vietai. Sieviete vairs nav varējusi pati atvērt durvis, bet, par laimi, palīgā atsteigušies kaimiņi.

Reģionā, kas ir viens no turīgākajiem Francijā, stipri cietusi infrastruktūra. Naktī 35 000 mājsaimniecību bija palikušas bez elektroenerģijas, dienas gaitā bojājumi pamazām tiek novērsti. Applūduši vairāki kempingi, glābšanas dienestu helikopteri palīdzējuši atpūtniekiem, kas bija patvērušies uz treileru jumtiem.

Dzelzceļa kompānija SNCF atcēlusi apmēram desmit vilcienu reisus un paziņojusi, ka plūdos cietuši sliežu ceļi, pārbrauktuves un elektrolīnijas, sevišķi Kannu apkaimē. Noorganizēts īpašs reiss svētceļniekiem, kas no Lurdas Francijā devušies atceļā uz Itāliju un kuru skaitā ir daudzi vecāka gadagājuma ļaudis, kuri ceļo mediķu pavadībā.

Pēc sinoptiķu prognozēm, Francijai lielākie negaisi jau aiz muguras, bet šobrīd vētra virzās uz Itālijas pusi.

Tomēr prezidents Fransuā Olands, kas svētdien apmeklēja plūdos cietušos rajonus kopā ar iekšlietu ministru Bernāru Kazenēvu, brīdinājis, ka daudzviet situācija joprojām ir nedroša, un aicinājis cilvēkus būt piesardzīgiem. Viņš arī pateicies glābējiem un izteicis līdzjūtību plūdu upuru tuviniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu