Minskā notikusi protesta akcija pret Krievijas aviobāzes izveidošanu Baltkrievijā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā svētdienas pēcpusdienā notika varas iestāžu nesankcionēta opozīcijas protesta akcija pret Krievijas gaisa spēku bāzes veidošanu Baltkrievijā.

Vairāk nekā 150 protestētāju sapulcējās Minskas centra Brīvības laukumā ar plakātiem, opozīcijas baltsarkanbaltajiem karogiem un Eiropas Savienības (ES) karogiem.

Uz plakātiem bija uzraksti «Mums vajadzīgas mierīgas debesis», un akcijas dalībnieki sauca «Karam – nē!». Akcijas dalībniekus uzrunāja opozīcijas politiķi.

Protesta akcija ilga apmēram vienu stundu.

Septembra beigās vairāki Baltkrievijas opozīcijas politiķi parakstīja paziņojumu «Par Baltkrieviju bez svešām kara bāzēm».

"Līgums par Krievijas kara bāzes izvietošanu Baltkrievijas teritorijā var tikt parakstīts tuvākajā laikā. Tas ir postošs solis, kas var novest līdz neatkarības zaudēšanai,» teikts šajā dokumentā.

Septembrī kļuva zināms, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir devis rīkojumus valdības ministriem panākt vienošanos ar Baltkrieviju par to, ka Krievija var tur izveidot gaisa spēku bāzi. Tas notiktu laikā, kad Kremļa attiecības ar Rietumvalstīm Ukrainas krīzes dēļ ir sasniegušas zemāko līmeni kopš Aukstā kara.

Krievijas militārās gaisa spēku bāzes izveide ES robežas tuvumā Baltkrievijā tika apspriesta kopš 2013.gada.

Putins tagad ir devis rīkojumu Aizsardzības un Ārlietu ministrijām panākt vienošanos ar Baltkrieviju, liecina 19.septembrī tiešsaistē publicēts oficiāls dokuments.

Baltkrievija, kas robežojas ar NATO un ES dalībvalstīm Latviju, Lietuvu un Poliju, pagaidām uz Kremļa dekrētu nav reaģējusi.

Krievijai jau ir radaru stacija un jūras spēku radiosakaru stacija Baltkrievijā, bet gaisa spēku bāze būtu lielākā Krievijas militārā bāze šajā valstī.

Baltkrievija ir uzticīga Krievijas sabiedrotā un Krievijas vadītās Muitas savienības dalībvalsts.

Tomēr attiecības starp abām pusēm brīžiem ir kļuvušas saspringtas un Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko lielā mērā ir saglabājis neitralitāti saistībā ar konfliktu kaimiņvalstī Ukrainā. Baltkrievijas attiecības ar ES pēdējā laikā ir nedaudz uzlabojušās.

Vairāku Austrumeiropas valstu, piemēram, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas līderi arvien vairāk pauž bažas par Krievijas ekspansionisma ambīcijām pēc tam, kad Krievija 2014.gada martā anektēja Ukrainas Krimas reģionu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu