Portugāles parlamenta vēlēšanās uzvar valdošā labēji centriskā koalīcija

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Portugālē svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās ir uzvarējusi valdošā labēji centriskā koalīcija, lai gan tā var būt zaudējusi absolūtu vairākumu parlamentā, liecina vēlēšanu rezultāti pēc balsu saskaitīšanas vairāk nekā trīs ceturtdaļās vēlēšanu apgabalu.

Saskaņā ar šiem rezultātiem premjerministra Pedru Pasuša-Koelju valdošā koalīcija «Portugāle uz priekšu» ieguvusi 39,16% balsu, par vairāk nekā septiņiem procentpunktiem apsteidzot opozīcijā esošo kreisi centrisko Sociālistisko partiju, kuru vada bijušais Lisabonas mērs Antoniu Košta.

54 gadus vecais Košta, kurš vēlēšanu kampaņā bija solījis mīkstināt daļu no valstij uzspiestajiem taupības pasākumiem, atzina sakāvi vēlēšanās, bet paziņoja, ka neatkāpsies no partijas līdera amata.

«Sociālistiskā partija nesasniedza savus paziņotos mērķus, un es uzņemos pilnu politisku un personīgu atbildību,» Košta paziņoja saviem atbalstītājiem Lisabonā. «Es neatkāpšos,» viņš piebilda.

Valdošā koalīcija ir uzvarējusi par spīti četrus gadus ilgiem taupības pasākumiem, kuru dēļ Portugālē pieaudzis bezdarbs un emigrācija uz ārvalstīm.

Valdošajai koalīcijai, kuras sastāvā ir premjera vadītā labēji centriskā Sociāldemokrātiskā partija un konservatīvā Tautas partija, ir vajadzīgi 116 deputātu mandāti, lai tai būtu absolūts vairākums parlamentā, kurā ir pavisam 230 deputāti. Provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecina, ka valdošajai koalīcijai nedaudz pietrūkst līdz šim vairākumam.

Pasušs-Koelju vēlēšanu kampaņā uzsvēra, ka viņam izdevies panākt nelielu ekonomikas izaugsmi pēc vienas no lielākajām krīzēm valsts vēsturē, un brīdināja, ka Sociālistiskā partija varētu sagraut šo progresu.

Tuvākajos mēnešos vēlēšanas ir gaidāmas Spānijā un Īrijā, kuru valdības arī ir īstenojušas taupības pasākumus.

«Mums pēdējos četros gados ir bijuši ļoti grūti laiki, bijis daudz jāziedo. Es esmu pārliecināts par darbu, ko esmu paveicis,» premjers sacīja žurnālistiem pēc nobalsošanas kādā Lisabonas piepilsētā.

Valdošā koalīcija, kas ir pie varas kopš 2011.gada, līdz jūlijam sabiedriskās domas aptaujās bija atpalikusi no sociālistiem.

Koštam ir iespējams bloķēt labēji centrisko mazākuma valdību, ja sociālisti apvienotu spēkus ar Kreiso bloku un Komunistisko partiju, kas abi kopā ir ieguvuši 16% vēlētāju atbalstu.

Sociālistiskās partijas varas laikā valsts nonāca tuvu bankrotam un bija spiesta lūgt Eiropas Savienībai (ES) un Starptautiskajam valūtas fondam (SVF) starptautisku aizdevumu 78 miljardu eiro apmērā.

51 gadu vecais ekonomists Pasušs-Koelju izveda valsti no parādu krīzes un pērn panāca ekonomikas izaugsmi pēc trim recesijas gadiem.

Sociālistiem gūt panākumus vēlēšanās traucēja iepriekšējā premjera sociālista Žozē Sokratiša skandalozā reputācija. 58 gadus vecais Sokratišs, kurš bija premjers no 2005. līdz 2011. gadam, ir mājas arestā kā aizdomās turētais korupcijā un naudas atmazgāšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu