«Islāma valsts» uzspridzina Triumfa arku Palmirā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Džihādistu grupējuma «Islāma valsts» ekstrēmisti ir uzspridzinājuši slaveno Triumfa arku senajā Sīrijas pilsētā Palmirā, pirmdien paziņoja Sīrijas senlietu dienesta vadītājs Maamuns Abdelkarims.

«Mēs esam saņēmuši ziņas no notikuma vietas, ka Triumfa arka vakar (svētdien) tika iznīcināta. «Islāma valsts» mīnēja to pirms vairākām nedēļām,» sacīja Abdelkarims.

«Islāma valsts» ir kļuvusi bēdīgi slavena ar arheoloģijas pieminekļu iznīcināšanu tās ieņemtajās teritorijās Sīrijā un Irākā. Augusta vidū džihādisti nogrieza galvu bijušajam Palmiras senlietu pārvaldes vadītājam.

«Islāma valsts» 21.maijā pilnībā ieņēma Sīrijas vēsturisko tuksneša pilsētu Palmiru, kas bija slavena ar labi saglabātām grieķu un romiešu laikmeta drupām.

Pēc Palmiras ieņemšanas džihādisti ir iznīcinājuši arī Baala Šamina svētnīcu un 2000 gadus veco Bela templi.

Triumfa arka atradās pie ieejas ielā ar vēsturisku kolonādi un bija «Palmiras ikona», sacīja Abdelkarims. Viņš brīdināja, ka džihādisti izlikuši spridzekļus arī pie citiem Palmiras pieminekļiem.

«Tā ir sistemātiska pilsētas postīšana. Viņi grib to pilnīgi iznīcināt,» sacīja senlietu dienesta vadītājs.

«Viņi grib iznīcināt amfiteātri, kolonādi. Mēs tagad baidāmies par visu pilsētu,» piebilda Abdelkarims. Viņš aicināja starptautisko sabiedrību «atrast iespēju izglābt Palmiru».

Palmiras citadele un drupas ir UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Pirms Sīrijas pilsoņkara Palmiru apmeklēja apmēram 150 tūkstoši tūristu gadā.

Pilsētai postījumus nodarījušas arī muciņbumbas, kuras nometuši Sīrijas valdības bruņotie spēki.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu