Laikraksts: Krievija izjaukusi ASV plānus par lidojumiem slēgto zonu virs Sīrijas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Krievija ar savu «negaidīto iejaukšanos» Sīrijā izjaukusi ASV plānus par lidojumiem slēgtas zonas noteikšanu šajā Tuvo Austrumu valstī, atsaucoties uz saviem avotiem, svētdien vēsta laikraksts «Financial Times».

Pēc vairākus mēnešus ilgām sarunām ASV vadītās koalīcijas pārstāvji pirms dažām nedēļām bijuši tuvu tam, lai vienotos par drošu gaisa zonu noteikšanu un darītu galu tam, ka prezidenta «Bašara al Asada režīms Sīrijas ziemeļos un rietumos bombardē mierīgos iedzīvotājus».

Vienošanās bijusi balstīta Jordānijas un Turcijas priekšlikumos.

Avoti izteikuši pieņēmumu, ka koalīcijas plāni pasteidzinājuši Krievijas iejaukšanos Sīrijas situācijā.

«Galvenais visa notiekošā iemesls ir īpašā uzmanība Sīrijai un nepieciešamība rast kaut kādu politisko risinājumu, ko, kā mēs uzskatām, mums izdotos panākt ar lidojumiem slēgtas zonas noteikšanu,» laikraksts citē kādu Eiropas diplomātu.

Cerības uz militāro sadarbību ar Krieviju, lai sasniegtu šo mērķi, strauji izplēnējušas, norāda laikraksts.

Krievijas parlamenta augšpalāta trešdien atbalstīja prezidenta Vladimira Putina lūgumu par Krievijas karaspēka izmantošanu Sīrijā. Jau trešdien Krievijas kara aviācija Sīrijā veica pirmos uzlidojumus islāmistu nemiernieku pozīcijām.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā «Islāma valsts» un ar «Al Qaeda» saistītā «Al Nusra». Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 240 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu