No Zviedrijas 300 cilvēki devušies cīnīties uz Tuvajiem Austrumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējo trīs gadu laikā ekstrēmistu teroristu grupējumiem Sīrijā un Irākā pievienojušies 300 zviedri, liecina Zviedrijas Drošības dienesta «Sapo» rīcībā esošā informācija.

No šiem 300 cilvēkiem kaujās līdz šim nogalināti 40 un aptuveni 125 joprojām cīnās Sīrijā un Irākā, sacīja «Sapo» vadītājs Anderss Tornbergs.

Londonas Karaļa koledžas pētnieks Hanss Bruns zviedru ziņu aģentūrai TT norādīja, ka tas ir diezgan liels skaits.

«Piemēram, salīdzinot ar Otro pasaules karu, kad SS bija tikai aptuveni 180 zviedru brīvprātīgo,» sacīja Bruns.

«Salīdzinot ar līdzīgām valstīm, no Zviedrijas aizceļojis neproporcionāls skaits,» viņš piebilda.

Tornbergs sacīja, ka Zviedrijā pastāv «vardarbīga islāmistu vide,» kas pamudina cilvēkus doties uz konfliktu zonām. Viņš sacīja, ka šai vidē kodolu veido aptuveni 200 cilvēku, kas vāc naudu ekstrēmistiem, nodarbojas ar jaunu kaujinieku vervēšanu un sniedz atbalstu loģistikā.

«Mēs nekad neesam piedzīvojoši ko līdzīgu. Pirms Sīrijas un «Islāma valsts» mums bija varbūt 40 devušies uz Jemenu, Afganistānu, Pakistānu un citām valstīm. (..) Tagad mums ir 300 trīs gados,» sacīja «Sapo» vadītājs.

«Sapo» ir informācija par 115 zviedriem, kuri no konflikta zonām ir atgriezušies mājās.

«Mēs nedomājam, ka tie ir 115 potenciālie teroristi, bet tie, kas atgriežas mājās, reizēm tiek uzņemti kā rokzvaigznes un kļūst par piemēru citiem jauniem cilvēkiem. Mēs saskaramies ar vēsturisku izaicinājumu,» uzsvēra Tornbergs.

Viņš norādīja, ka «Sapo» novēro šos cilvēkus un tas ir svarīgs aspekts centienos novērst teroraktus Zviedrijā.

«Mūsu uzdevums ir identificēt viņus, izšķirot viņus. Viens vai divi viņu vidū ir teroristi, un mums jātiek galā ar viņiem,» sacīja Tornbergs.

Zviedrija izstrādā likumprojektu, kas aizliegtu valsts pilsoņiem cīnīties bruņotos konfliktos bruņutu ekstrēmistu grupējumu labā, piemēram, «Islāma valsts» rindās.

Saskaņā ar šo likumprojektu Zviedrijas pilsoņiem būtu aizliegts cīnīties tādu organizāciju labā, ko par teroristiskām atzinusi Eiropas Savienība (ES) vai ANO.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu