NATO nosoda Krievijas militāro lidmašīnu ielidošanu Turcijas gaisa telpā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: THIERRY CHARLIER / AFP

NATO pirmdien nosodīja Krievijas militāro lidmašīnu veikto Turcijas gaisa telpas pārkāpšanu, nosaucot to par «ārkārtīgi bīstamu». «Sabiedrotie stingri iebilst pret šiem Turcijas suverēnās gaisa telpas pārkāpumiem un nosoda šo ielaušanos un NATO gaisa telpas pārkāpšanu,» pēc ārkārtas sanāksmes Briselē paziņoja alianse.

«Sabiedrotie arī vērš uzmanību uz šādas bezatbildīgas rīcības ārkārtīgo apdraudējumu,» norādīts NATO paziņojumā.

Visu 28 NATO dalībvalstu vēstnieki pauda dziļas bažas par Krievijas militārās klātbūtnes palielināšanos Sīrijā, kā arī par gaisa triecieniem, kuros cietuši civiliedzīvotāji, un, kuri nav vērsti pret džihādistu grupējumu «Islāma valsts».

«Sabiedrotie aicina Krievijas Federāciju nekavējoties pārtraukt uzbrukumus Sīrijas opozīcijai un civiliedzīvotājiem, koncentrēt tās pūliņus uz ISIL [»Islāma valsts«] apkarošanu, un atbalstīt konflikta risinājumu politiskas pārejas ceļā,» uzsvērts paziņojumā.

NATO aicināja Krieviju pārtraukt Turcijas gaisa telpas pārkāpšanu un nekavējoties izskaidrot savu rīcību.

JAu vēstīts, ka NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pirmdien pēc Turcijas pieprasījuma sasauca alianses dalībvalstu vēstnieku ārkārtas sanāksmi pēc tam, kad Krievijas iznīcinātājs nedēļas nogalē pārkāpa Turcijas gaisa telpu pie Sīrijas robežas.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans pirmdien brīdināja, ka Krievija «būs atbildīga par ikvienu neplānotu incidentu, kas varētu notikt».

Viņš paziņoja, ka Krievijas īstenotā Sīrijas bombardēšana ir «nepieņemama», uzsverot, ka Maskava pieļauj «rupju kļūdu».

Turcija pagājušonedēļ bija paudusi bažas par Krievijas gaisa triecieniem Sīrijā, kas tikuši vērsti pret ārvalstu atbalstītiem nemierniekiem, kuri ir opozīcijā Sīrijas prezidenta Bašara ar Asada režīmam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu