ASV: Afganistānā pēc 2016.gada varētu vajadzēt vairāk karavīru

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vašingtonai jāapsver tās militārās klātbūtnes pastiprināšana Afganistānā pēc 2016.gada, ja tā vēlas atturēt talibu nemierniekus, otrdien paziņoja ASV armijas pārstāvis ģenerālis Džons Kempbels. Ģenerālis norādīja uz vairākām neveiksmēm talibu apkarošanā Afganistānā, tostarp neseno Kondozas pilsētas ieņemšanu.

Patlaban ASV izskata iespēju no 2017.gada sākuma samazināt savu karavīru skaitu Afganistānā līdz vēstniecību nodrošinoša spēka līmenim, kur ietilptu apmēram 1000 karavīru, taču ģenerālis norādīja, ka «trauslā drošības situācija» varētu prasīt atteikties no karavīru skaita samazināšanas.

Patlaban Afganistānā ir 9800 ASV karavīru un viņu skaitu līdz gada beigām bija paredzēts samazināt uz pusi.

ASV prezidents Baraks Obama devis iespēju Kempbelam pret šo jautājumu attiekties elastīgi un samazināšanu palēnināt.

Viņš sacīja, ka Afganistānas spēki devuši «nevienmērīgu sniegumu» šajā cīņu sezonā, un uzsvēra, ka viņu trūkumi «turpināsies daudz tālāk par šo gadu».

ANO: Kondozu pametušas visas palīdzības organizācijas

Pēc ASV gaisa triecieniem Afganistānas pilsētu Kondozu pametušas visas humānās palīdzības organizācijas, pavēstīja ANO.

Pirmdien Kondozā joprojām nebija ūdens un elektrības, pārtikas tirgi bija slēgti un tūkstošiem cilvēku bija devušies bēgļu gaitās, ziņoja ANO.

«Patlaban Kondozas pilsētā nav palikusi neviena humānā aģentūra,» sacīja ANO pārstāvis Jenss Lerke.

Palīdzības organizācijas nespēj piekļūt pilsētai, jo turpinās kaujas talibu un valdības spēku starpā. Lidostas ir slēgtas un papildu risku rada bumbas uz ceļiem un slēpņi, skaidroja Lerke.

Kā ziņots, talibi ieņēma pilsētu 28.septembrī vienā koordinētā uzbrukumā. Kondoza ir pirmā provinces galvaspilsēta, kuru talibiem izdevies ieņemt, kopš ASV pirms 14 gadiem padzina viņu valdību.

Patlaban Afganistānas valdības karaspēks ir padzinis talibus no pilsētas un nostiprina tajā kontroli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu