«Al Jazeera» žurnālistiem, tostarp Grestem, piešķirta Runas brīvības balva

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Trīs Kataras satelīttelevīzijas «Al Jazeera» žurnālisti, tai skaitā Austrālijas un Latvijas dubultpilsonis Pīters (Pēteris) Greste, kas bijuši ieslodzīti cietumā Ēģiptē, otrdien saņēma šīgada Runas brīvības balvu, kuru piešķir Starptautiskā preses klubu asociācija (IAPC).

Polijas galvaspilsētā Varšavā notikušā ceremonijā balva tika pasniegta Grestem, kurš to saņēma arī savu kolēģu Mohameda Fahmi un Bahera Mohameda vārdā.

Greste atzinīgi novērtēja to, ka Ēģiptē nesen tika apžēloti un atbrīvoti abi viņa kolēģi Fahmi un Mohameds un citi apcietinātie, bet sacīja, ka Kairai ir jādara vairāk pamatbrīvību garantēšanā, lai nodrošinātu valsts stabilitāti.

«Atbrīvojot simtiem cietumnieku, tostarp dažus ļoti svarīgus aktīvistus, tai skaitā Fahmi un Baheru (Mohamedu), [Ēģiptes] prezidents [Abdelfatahs] al Sisi ir spēris ļoti svarīgu soli: atzinis nepieciešamību vērsties pret dažām no netaisnībām, kas notikušas gadu gaitā. [Varas iestādēm] ir jāiet tālāk pa šo ceļu, lai nodrošinātu Ēģiptes stabilitāti,» Francijas ziņu aģentūrai AFP pavēstīja Greste.

Cilvēktiesību organizācija «Amnesty International» ir aicinājusi atbrīvot no Ēģiptes cietumiem arī citus politieslodzītos, starp kuriem ir pazīstami blogeri Alaa Abdelfatahs un Ahmeds Duma.

Fahmi, Mohameds un Greste tika aizturēti 2013.gada decembrī laikā, kad Ēģiptē saasinājās nemieri un vardarbīga vēršanās pret «Musulmaņu brālību», kuras pārstāvis bija armijas gāztais prezidents Mohameds Mursi. Aizturēšana notika, kad Ēģiptes drošības spēki veica kratīšanu viesnīcas numurā, kuru tolaik «Al Jazeera» izmantoja, lai ziņotu no Ēģiptes.

Grestem un Fahmi pērn 23.jūnijā tika piespriests septiņu gadu cietumsods, bet Mohamedam tika piespriesti divi cietumsodi ar septiņu un trīs gadu termiņiem. Visi trīs apsūdzētie tika atzīti par vainīgiem aizliegtās islāmistu kustības «Musulmaņu brālība» atbalstīšanā un melīgu ziņu izplatīšanā par Ēģiptes atrašanos uz pilsoņkara sliekšņa.

Greste 1.februārī tika atbrīvots no Ēģiptes cietuma un deportēts uz Austrāliju saskaņā ar Ēģiptes prezidenta dekrētu, kas ļauj ārvalstniekus deportēt tiesāšanai viņu valstī. Fahmi un Mohameds pret drošības naudu tika atbrīvoti no cietuma februāra vidū. Fahmi, cerot uz deportāciju, atteicās no Ēģiptes pilsonības, lai viņam būtu tikai Kanādas pilsonība.

Grestes, Fahmi un Mohameda advokāti spriedumus pārsūdzēja, un apelācijas tiesa janvārī nolēma, ka viņu lietas jāiztiesā vēlreiz, jo spriedumi neesot pamatoti ar pierādījumiem.

Fahmi, Mohamedam un Grestem augustā tika piespriests trīs gadu cietumsods par «nepatiesu ziņu» izplatīšanu aizliegtās kustības «Musulmaņu brālība» atbalstam. Greste šajā prāvā tika tiesāts aizmuguriski, jo bija deportēts no Ēģiptes uz Austrāliju.

Ēģiptes prezidents septembrī apžēloja Fahmi un Mohamedu kopā ar 100 citiem notiesātajiem, un viņi tika atbrīvoti no cietuma. Fahmi otrdien paziņoja, ka dodas uz Kanādu.

Greste otrdien atgādināja AFP, ka viņš nav oficiāli apžēlots un viņam var draudēt aizturēšana, ja viņš braucienos ārpus Austrālijas apmeklēs zināmās Āfrikas, Tuvo Austrumu un Eiropas valstis, kas ir noslēgušas līgumus ar Ēģipti par terorismā aizdomās turētu personu izdošanu.

«Man ir jābūt ļoti uzmanīgam saistībā ar to, kur es ceļoju, jo tas vienmēr ir risks, līdz tas būs nokārtots,» sacīja Greste.

Runas brīvības balvu piešķīra IAPC, kas izveidots 2002.gadā un apvieno preses klubus no 30 valstīm. Šī asociācija pievērš galveno uzmanību mediju ētikai un preses brīvībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu