ES piedāvājusi Turcijai bēgļu izmitināšanas plānu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Eiropas Savienība (ES) ir Turcijai piedāvājusi plānu, saskaņā ar kuru ES izmitinātu vairāk bēgļu, bet tikai tādā gadījumā, ja Turcija izveidos jaunas nometnes un pastiprinās savu krasta apsardzi, lai palēninātu migrantu plūsmu uz Eiropu, otrdienas vakarā paziņoja ES amatpersonas.

ES arī ir gatava piešķirt Turcijai vairāk finanšu līdzekļu, lai tā spētu tikt galā ar 2,2 miljoniem bēgļu, atbilstoši plānam, ar kuru Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers pirmdien iepazīstināja Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu.

«Ir skaidrs, ka mums ir vajadzīga Turcija. [Eiropas] Komisija tai palīdzēs,» Junkers paziņoja Eiropas Parlamentam pirms šo priekšlikumu publiskas izklāstīšanas.

Turcija ir galvenā tranzītvalsts migrantu ceļā uz Eiropu, no kuriem lielākā daļa šķērso jūru, ierodoties Grieķijā no Turcijas. ES ir vairākkārt aicinājusi Turciju darīt vairāk, lai apturētu šo migrantu plūsmu.

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks, kurš aicinājis labāk apsargāt ES ārējās robežas, ir paziņojis, ka saskaņā ar Turcijas aplēsēm vēl trīs miljoni potenciālu bēgļu var ierasties Turcijā no Sīrijas Alepo pilsētas un tās apkaimes rajoniem.

Saskaņā ar «rīcības plāna projektu», kuru Turcija vēl nav oficiāli akceptējusi, ES piedāvātu Turcijai vairākus stimulus apmaiņā pret tās palīdzību migrantu krīzes ierobežošanā.

Lai gan jaunajā plānā nav skaitļu, ES ir solījusi palielināt bēgļu skaitu, kurus tā uzņemtu no Turcijas, ko ir pārpildījuši no Sīrijas un Irākas bruņotajiem konfliktiem bēgoši cilvēki.

Šis bēgļu skaits papildinātu 22 504 Sīrijas bēgļus, kurus ES jūlijā piekrita uzņemt no nometnēm Turcijā, Libānā un Jordānijā.

EK paziņoja, ka «tiks pastiprināts darbs pie strukturētas ES mēroga pieejas bēgļu izmitināšanai», kā arī tiks pastiprināti esošie ES projekti, lai «dotu iespēju bēgļiem Turcijā kārtīgi ierasties ES».

Plāns arī ietvers ES atbalstu Turcijas centieniem apkarot cilvēku kontrabandu, «pastiprinot Turcijas krasta apsardzes patrulēšanas un novērošanas spējas».

ES amatpersonas lēš, ka Turcijā darbojas apmēram 30 tūkstoši cilvēku kontrabandistu, un plāns paredz nosūtīt ES robežapsardzes aģentūras «Frontex» pārstāvi, lai palīdzētu Ankarai cīnīties ar šo problēmu.

Savukārt Turcija veicinātu savas krasta apsardzes spējas un vairāk sadarbotos ar savu reģionālo sāncensi Grieķiju.

Turcija arī censtos integrēt bēgļus savā sabiedrībā, dodot viņiem pieeju darbavietām, kā arī veselības un izglītības pakalpojumiem, vēstīja EK.

Viena no prioritātēm šajā plānā būtu sešu jaunu «bēgļu uzņemšanas centru» atvēršana Turcijā ar ES līdzfinansējumu. Turcija agrāk ir noraidījusi šādu centru izveidošanu.

Plāns paredz, ka visiem šiem soļiem ir pieejams ES finansējums. Tajā arī atjaunoti solījumi piešķirt Turcijai līdz vienam miljardam eiro, lai palīdzētu tai tikt galā ar bēgļiem no Sīrijas un Irākas.

Šī plāna īstenošana paātrinās vīzu liberalizācijas procesu, atvieglojot Turcijas pilsoņiem braucienus uz Eiropu, vēstīja EK.

Plānā tomēr nav pieminēti Turcijas aicinājumi izveidot «drošu zonu» un lidojumu lieguma zonu Sīrijas ziemeļos, kur bēgļi būtu drošībā, lai gan šie aicinājumi pirmdien tika apspriesti sarunās starp Turciju un ES.

ES amatpersonas trešdien dosies vizītē uz Turciju, mēģinot pabeigt šo priekšlikumu izstrādi, un nākamnedēļ Turciju apmeklēs ES migrācijas komisārs Dimitris Avramopuls.

Neraugoties uz vairāku ES Austrumeiropas dalībvalstu iebildumiem, ES septembrī solīja pārvietot 160 tūkstošus patvēruma meklētāju, kas ieradušies Grieķijā un Itālijā, uz citām ES valstīm.

Pirmā no šīm pārvietošanām notiks piektdien, kad eritrejiešu grupa tiks pārvesta no Itālijas uz Zviedriju, otrdien paziņoja ES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu