ES sāk militāro operāciju pret cilvēku kontrabandistiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Eiropas Savienība (ES), tās karakuģiem dodoties patruļās Vidusjūras starptautiskajos ūdeņos, trešdien sākusi savu militāro operāciju pret cilvēku kontrabandistiem.

Eiropas Savienības (ES) galvenā ārlietu amatpersona Frederika Mogerīni pagājušajā mēnesī paziņoja, ka operācija EUNAVFOR MED, kuras mērķis ir izjaukt kontrabandistu tīklu, kas veicinājis imigrantu krīzi, ieiet otrajā fāzē.

Pirmā fāze, kuras gaitā tika vākta un analizēta informācija par kontrabandistu tīkliem, norit jau kopš jūnija.

Kuģi, lidmašīnas un īpaši apmācīts personāls

Patlaban seši kuģi - Itālijas lidmašīnu bāzes kuģis, Francijas fregate, kā arī viens Lielbritānijas, viens Spānijas un divi Vācijas kuģi jau atrodas starptautiskajos ūdeņos pie Lībijas, kas ir daudzu imigrantu laivu starta vieta. Oktobra beigās operācijai plāno piebiedroties vēl vismaz trīs kuģi no Beļģijas, Lielbritānijas un Slovēnijas. Vienībā ietilpst četras lidmašīnas un 1318 cilvēku.

Uz Vācijas kuģa «Werra» atrodas 100 cilvēku komanda, kura jau veikusi vairākus vingrinājumus, tostarp simulējusi kontrabandistu uzbrukumu, kuram atbildēts, atklājot uguni.

Šajā misijā piedalās jūrnieki, kas apmācīti uzkāpšanā uz kuģu klāja jūrā, stāstīja «Werra» kapteinis Sefans Klats.

Pagaidām gan ES kuģiem nav atļauts vajāt kontrabandistus Lībijas ūdeņos.

«Mēs sekojam kontrabandistiem un gribam viņus arestēt, un atņemt viņiem kuģus,» teica kapteinis piebilstot, ka viņš pietuvosies tik tuvu Lībijas piekrastei, cik tas iespējams.

Pēdējo dažu nedēļu laikā operācija identificējusi 20 pavadošos kuģus, kurus izmanto kontrabandisti, kas sasēdina imigrantus zvejas laivās un gumijas laivās, atstāj viņus un savos kuģos dodas atpakaļ uz Lībiju.

Ja otrā fāze jau būtu sākusies, ES vienība jau būtu varējusi vērsties pret 17 šādiem Lībijas pavadošajiem kuģiem un trijiem Ēģiptes kuģiem.

Operācija nosegs desmit teritorijas pie Lībijas krastiem - četras 12 jūras jūdžu attālumā no krasta, kur ir Lībijas un starptautisko ūdeņu robeža, pārējās - tālāk jūrā.

Noslēgta būs visa Lībijas ziemeļrietumu piekraste, sākot no Tunisijas robežas līdz Sirtai, atvērts paliks tikai posms tieši pretī Tripolei, lai nenotiktu pilnīga jūras blokāde.

Tomēr arī tad, ja pa turieni kontrabandisti mēģinās izvest imigrantus, viņi nonāks EUNAFOR MED rokās, kad sasniegs starptautiskos ūdeņus.

Operācijai ir vajadzīga «zaļā gaisma» no ANO Drošības padomes un Lībijas varasiestādēm, lai tā varētu darboties arī Lībijas ūdeņos, taču tā pagaidām vēl šķiet tālu.

Tomēr tas neatturēs kuģi «Werra» un pārējos pietuvoties Lībijai tik tuvu, cik iespējams, īpaši naktīs, lai ievāktu informāciju, novērotu teritoriju, klausītos jūrnieku komunikāciju un kontrabandistu izmantotās radio frekvences.

Tomēr kāda ES amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, atzina, ka ar visu smalko sagatavošanos operācijai trūkst kontrabandistu tīklam tuvu cilvēku, kas palīdzētu tos izjaukt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu