Francija cīnās pret radikālismu ar džihādam zudušo jauniešu vecāku stāstiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Cīnoties pret jauniešu pievēršanos radikāliem uzskatiem, Francijas valdība trešdien laidusi klajā reklāmas, kuros vecāki ar lielām sirdssāpēm un apjukumu stāsta par savu bērnu zaudēšanu džihādam Sīrijā un Irākā.

Daudzi vecāki stāsta, ka nesaprot, kādēļ bērni pievērsušies radikālajam islāmam, un tas viņus pārsteidzis nesagatavotus.

«Viņa paņēma mugursomu, cepuri un pazuda. Pasaule sagruva zem mūsu kājām. Mūsu bērns tika mums nozagts,» vienā no reklāmām stāsta māte, kuras 17 gadus vecā meita pameta mājas pēc tam, kad iepazīšanās portālā bija sapazinusies ar kādu vīrieti, kurš izrādījās grupējuma «Islāma valsts» loceklis.

Reklāmas, kurās ar līdzīgiem stāstiem dalījušies arī citi vecāki, tiek pārraidītas vairāk nekā 20 telekanālos un tīmekļa vietnēs.

Tiek uzskatīts, ka simtiem Francijas pilsoņu ir pametuši valsti, lai pievienotos «Islāma valsts» kaujiniekiem Sīrijā un Irākā.

Reklāmās džihādam zudušo jauniešu vecāki aicina sabiedrību izmantot telefona līniju, kas tika izveidota 2014.gada aprīlī, lai ziņotu par radikalizēšanās pazīmēm.

Kopš līnijas izveidošanas saņemti vairāk nekā 3000 brīdinājumu, no kuriem 23% attiecas uz nepilngadīgām personām, lielākoties meitenēm.

Francijas premjerministrs Manuels Valss trešdien radiostacijai RTL sacīja, ka pašreiz Irākā un Sīrijā atrodas vairāk nekā 500 Francijas pilsoņu.

Viņš sacīja, ka Francijā radikāli uzskati skāruši simtiem, pat tūkstošiem jauniešu.

«Tas ir nopietns izaicinājums mūsu sabiedrībai, kas prasa mums mobilizēt ģimenes,» viņš piebilda.

Kopš Parīzes teroraktiem janvārī, kad dzīvību zaudēja 17 cilvēki, Francija ir pastiprinājusi cīņu pret radikalizēšanos.

«Islāma valsts» ir pasludinājusi Franciju par vienu no prioritārajiem mērķiem, un pastāv bažas, ka kaujās rūdītie Francijas pilsoņi pēc atgriešanās no Irākas un Sīrijas varētu pastrādāt uzbrukumus pašu zemē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu