Igaunija nodod ratifikācijai parlamentā robežlīgumu ar Krieviju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Igaunijas valdība ceturtdien nolēma nosūtīt ratifikācijai parlamentā Igaunijas un Krievijas robežlīgumu, kā arī līgumu par jūras robežu starp abām valstīm Somu līcī un Narvas līcī.

Valsts robeža, par kuru vienojušās abas valstis, minimāli atšķiras no pašreizējās kontroles līnijas, kas tiek apsargāta kā valsts robeža. Procesa gaitā abas puses apmainīsies ar noteiktām zemes platībām un izmaiņas abu valstu teritorijā būs vienlīdzīgas. Lielākā daļa zemes, kuru Igaunija nodos Krievijai, jau pašlaik pieder valstij, bet atlikusī daļa, kas pieder privātpersonām, nonāks valsts īpašumā.

Igaunijas valdība nav pievienojusi nekādu preambulu likumprojektam par robežlīguma ratifikāciju, apstiprināja Igaunijas valsts pārvaldes ministrs Arto Āss.

«Nebūs nekādu papildu prasību, nekādu jaunu jautājumu vai preambulu. Nelielas izmaiņas ir veiktas paskaidrojošajā vēstulē un valdības lēmuma protokolā,» Āss paziņoja sociālās saziņas vietnē «Twitter».

Arī Igaunijas premjers Tāvi Reivass preses konferencē paziņoja, ka nekādi politiski paziņojumi robežlīgumam netiks pievienoti.

Viņš uzsvēra, ka nav šaubu par Tartu miera līguma atzīšanu, tomēr «mēs visi saprotam, ka šī ir konkrēta vienošanās, kas aplūko vienīgi ar robežu saistītus jautājumus».

Premjers norādīja, ka trīs partiju veidotajā Igaunijas valdības koalīcijā nav nesaskaņu par nepieciešamību ratificēt robežlīgumu. Viņš piebilda, ka tas sniegs Igaunijas iedzīvotājiem pārliecību, ka Igaunijai un tās kaimiņvalstīm nav teritoriālu pretenziju vienai pret otru.

«Manuprāt, līguma ratificēšana parlamentā ir saprātīga rīcība,» sacīja Reivass.

Igaunijas valdības koalīcijā ietilpstošās «Tēvzemes» un «Res Publica» savienības (IRL) priekšsēdētājs Marguss Tsahkna ceturtdienas naktī publicētā preses relīzē paziņoja, ka Igaunijas valdībai lēmumam par robežlīguma ratifikāciju vajadzētu pievienot atsauci uz 1920.gada Tartu miera līgumu.

Tsahkna, kura partija ir viena no trim Reformu partijas vadītajā valdības koalīcijā, norādīja, ka, apstiprinot Igaunijas un Krievijas robežlīgumu, valdībai skaidri ir jānorāda, ka robežlīguma noslēgšanas procesā Igaunija vadās pēc miera līguma 2.panta un tiesiskās pēctecības principa.

1920.gada 2.februārī starp Igauniju un Padomju Krieviju noslēgtā miera līguma 2.pants noteica, ka Krievija bez nosacījumiem atzīst Igaunijas Republikas neatkarību un brīvprātīgi atsakās no īpašuma suverenitātes tiesībām Igaunijas teritorijā.

Jau ziņots, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins martā iesniedza ratificēšanai parlamenta apakšpalātā Valsts domē sauszemes un jūras robežas līgumus ar Igauniju.

Igaunijas toreizējais ārlietu ministrs Urmass Paets un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs līgumus par abu valstu sauszemes un jūras robežu parakstīja pērn 18.februārī. Lai tie stātos spēkā, ir nepieciešama to ratifikācija abu valstu parlamentos. Robežlīgumi spēkā stāsies 30 dienas pēc ratifikācijas rakstu apmaiņas.

Igaunijas parlaments robežlīgumu ratifikācijas likumprojektu pirmajā lasījumā pieņēma pērn aprīlī. Parlaments tagad gaida tālāku Krievijas rīcību pirms tālākas likumprojekta izskatīšanas. Igaunijas parlaments ir solījis, ka tālāka izskatīšana turpināsies, kad Krievijas parlamenta apakšpalāta Valsts dome atbilstošu likumprojektu būs izskatījusi pirmajā lasījumā.

Igaunijas un Krievijas ārlietu ministri Lavrovs un Paets jau 2005.gada 18.maijā parakstīja līgumus par valsts robežu un jūras telpu norobežošanu Narvas un Somu līčos. Ar šiem līgumiem tika apstiprināts, ka valsts robeža starp Igauniju un Krieviju ir bijusī administratīvā robeža starp Krievijas PFSR un Igaunijas PSR ar nelielu korekciju pret atbilstošu teritoriālu kompensāciju. Tomēr Krievija savu parakstu zem šiem līgumiem atsauca, jo Igaunijas parlaments, ratificējot līgumu, pievienoja preambulu, kurā bija atsauce uz 1920.gada Tartu miera līgumu. Igaunijas 1920.gadā ar Krieviju noslēgtais līgums paredz, ka Igaunijai pienākas Pleskavas apgabala Pečoru rajons un daļa teritorijas aiz Narvas pilsētas. Tomēr Igaunija uz šo teritoriju nepretendē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu