Kosovas opozīcijas politiķi parlamentā izpūtuši asaru gāzi

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Protestējot pret valdības panākto vienošanos ar Serbiju, Kosovas opozīcijas politiķi ceturtdien parlamentā izpūtuši asaru gāzi, kā rezultātā divas politiķes noģībušas un nogādātas slimnīcā.

Serbija un Kosova augustā ar Eiropas Savienības (ES) starpniecību noslēdza vienošanos vairākos svarīgos jautājumos, sperot lielu soli uz priekšu savstarpējo attiecību normalizēšanā kopš Prištinas vienpusējās neatkarības pasludināšanas.

Vienošanās tika panākta vairākās jomās, tostarp par Kosovas serbu municipalitāšu pilnvaru paplašināšanu.

Kosovas opozīcijas partijas iebilst pret vienošanos, uzskatot, ka tā apdraud albāņu vairākumu un tikai palielinās etnisko sašķeltību.

Sākumā opozīcijas politiķi centās pārtraukt sēdi, pūšot svilpēs un apmētājot valdošās koalīcijas politiķus ar olām, bet pēc tam ķērās pie asaru gāzes.

Ziņu aģentūra AFP novēroja, ka pie parlamenta ieradušās četras ātrās palīdzības mašīnas.

Valdība pēc notikušā paziņoja, ka opozīcijas «vardarbīgā uzvedība» ir pārsniegusi visas uzvedības robežas.

Pagājušajā mēnesī opozīcijas politiķi apmētāja ar olām premjerministru Isu Mustafu, lai neļautu viņam uzstāties ar runu parlamentā par sarunām ar Serbiju.

Serbijas un Kosovas attiecības ir naidīgas, kopš Priština vienpusēji pasludināja neatkarību no Belgradas, kura nav to atzinusi, pretēji ASV un lielākajai daļai ES valstu.

Kosovas karš, kas ilga no 1998. līdz 1999.gadam, beidzās, kad pēc 11 nedēļas ilgas NATO bombardēšanas kampaņas Serbijas spēki pameta teritoriju.

Priština un Belgrada 2013.gadā ar ES starpniecību parakstīja vienošanos par attiecību normalizēšanu, kas atļāva Belgradai gadu vēlāk sākt iestāšanās sarunas ar ES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu