FIB: ASV novērsts apdraudējums, ko radījuši «dučiem» pašmāju džihādistu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) aizvadītajā vasarā Savienotajās Valstīs izsekojis «dučiem» potenciālo džihādistu un novērsis viņu radīto apdraudējumu, FIB direktors Džeimss Komijs ceturtdien paziņoja Senātā.

Kā uzzināja Senāta Iekšzemes drošības un valdības lietu komiteja, pēdējo 18 mēnešu laikā dramatiski pieaudzis pašmāju radikāļu skaits.

Potenciālo džihādistu meklēšana ir tas pats, kas «meklēt adatas valsts mēroga siena kaudzē», viņš atzina.

«Šovasar mēs bez apstājas izsekojām dučiem un dučiem šo cilvēku visās Savienotajās Valstīs,» sacīja Komijs. «Mēs likvidējām daudzu šo cilvēku radītos draudus.»

«Islāma valsts» un citu ekstrēmistu grupējumu kampaņas sociālajos medijos radušas atsaucīgu auditoriju ASV, viņš brīdināja.

«Šķiet, ka tā [auditorija] kļūst jaunāka, vēstījums sociālajos medijos arvien vairāk rod atbalsi meitenēs, un ar vārdu «meitenes» es domāju sievietes vecumā līdz 18 gadiem.»

Pašmāju islāmistu skaits ir strauji pieaudzis, atzina arī Nacionālā pretterorisma centra direktors Nikolass Rasmusens.

«Ja mēs atgriežamies 2009.gadā, mēs vidēji redzam pat mazāk nekā divus trīs šādus incidentus gadā. Līdz pagājušajam gadam šis skaitlis bija pieaudzis līdz ducim, un šodien šis skaitlis jau ir dubultojies,» viņš norādīja, izsakoties par ASV varasiestāžu apzinātajiem pašmāju terorisma draudiem.

«Manuprāt, nav jautājuma par to, ka pēdējo 18 mēnešu laikā šī populācija ir pieaugusi dramatiski,» viņš atzina. ««Islāma valsts» ir injicējusi jaunu dzīvību pašmāju vardarbīgo ekstrēmistu aprindās.»

«Islāma valsts» ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur «kalifātu» un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējumam lojalitāti apliecinājuši arī radikāļu bruņotie formējumi Lībijā un Ēģiptē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu