Līdz ar ziemas iestāšanos migrācijas krīze var izvērsties traģēdijā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ANO bēgļu lietu komisārs Antoniu Guterišs piektdien aicinājis Eiropas Savienību drīzāk risināt bēgļu krīzi, brīdinot, ka tā jebkurā brīdī var izvērsties traģēdijā, ja ziemas iestāšanās daudzus tūkstošus cilvēku pārsteigs ceļā.

«Mēs zinām, kā pielāgot ziemai nometni. Mēs zinām, kā pielāgot ziemai telti. Mēs zinām, kā pielāgot ziemai ēku. Taču mēs nezinām, kā pielāgot ziemai pūli, kas dienu no dienas plūst no valsts uz valsti,» viņš sacījis.

ANO Bēgļu lietu aģentūra piektdien atzinīgi novērtēja ES plānu izvietot dalībvalstīs 160 000 patvēruma meklētājus, lai atvieglotu situāciju tajās valstīs, ko krīze skar vistiešāk.

Taču Guterišs norādījis, ka Grieķiju, kur šogad ieradušies vairāk nekā 440 000 migranti, vēl gaida smags darbs - izveidot tādu infrastruktūru, kas ļautu nodrošināt mierīgu un organizētu tālāknosūtīšanas procesu.

«Mēs nevaram prasīt, lai Grieķija ar to tiek galā viena,» sacījis ANO bēgļu lietu komisārs. Pēc viņa teiktā, tas paveicams tikai ar nopietnu ES atbalstu.

«Ja šī sistēma nav pietiekami spēcīga un pietiekami droša, lai tiktu galā ar cilvēku pieplūdumu, var notikt tā, ka šie cilvēki šajā jau tā haotiskajā situācijā dosies ceļā saviem spēkiem,» viņš brīdinājis, piebilstot, ka tāda notikumu attīstība «ir pilnīgi nepieņemama un ļoti bīstama».

«Ņemot vērā Balkānu laika apstākļus, tas kuru katru brīdi var izvērsties traģēdijā,» uzsvēris Guterišs.

Sestdien ANO bēgļu lietu komisārs pats dosies triju dienu vizītē uz Grieķiju, lai izvērtētu, kā tiek risināta krīze. Vispirms viņš apmeklēs Lesbas salu, kur no Turcijas puses pāri Mitilines šaurumam ierodas lielākā daļa pārceļotāju, bet svētdien dosies uz Atēnām, lai tiktos ar Grieķijas premjerministru Aleksi Cipru un citiem valdības locekļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu