ANO dod «zaļo gaismu» ES militārajai operācijai pret cilvēku kontrabandistiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ANO Drošības padome piektdien devusi savu piekrišanu Eiropas Savienības (ES) militārajai operācijai pret nelegālo imigrantu kontrabandistiem Vidusjūrā pie Lībijas krastiem, tostarp viņu laivu pārtveršanai un iznīcināšanai.

Lielbritānijas izstrādātā rezolūcija Drošības padomē tika apstiprināta ar 14 balsīm par. Venecuēla no balsošanas atturējās.

Eiropas kara kuģi trešdien sāka operācijas EUNAVFOR MED otro fāzi, kas paredz kontrabandistu laivu pārtveršanu starptautiskos ūdeņos.

Pirmā fāze, kuras gaitā tika vākta un analizēta informācija par kontrabandistu tīkliem, sākās jau jūnijā.

ANO mandāts operācijas otrajai fāzei nebija obligāts, bet tas piešķir tai lielāku leģitimitāti.

Operācijas otrajā fāzē piedalās Itālijas lidmašīnu bāzes kuģis, divas britu un franču fregates un divi Vācijas kuģi.

ANO rezolūcija ļauj Eiropas karavīriem uzkāpt uz kuģiem, lai tos pārbaudītu, un gadījumos, kad rodas aizdomas par cilvēku kontrabandu, tos pārņemt un pat iznīcināt.

ANO mandāts ir spēkā gadu.

Āfrikas valstis sākotnēji iebilda pret Lielbritānijas rezolūcijas projektu, un arī Krievija to apšaubīja, bet valstis mainīja savu nostāju, kad Lībijas starptautiski atzītās varasiestādes otrdien paziņoja par savas opozīcijas atsaukšanu.

Pretestību saglabāja tikai Venecuēla, kura paziņoja, ka iebilst pret spēka izmantošanu šīs problēmas risināšanā, un no balsošanas atturējās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu