Vācijas vicekanclers nopeļ Bavāriju par draudiem iesūdzēt Merkeli

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vācijas vicekanclers Zigmārs Gabriēls sestdien nopēlis Bavāriju par tās draudiem sūdzēt valsts augstākajā tiesā kancleri Angelu Merkeli par imigrantu pieplūdumu valstī, norādot, ka tas tikai cels paniku un neatrisinās neko.

«Nepalīdzēs ne lūgšanas, ne panikas celšana,» intervijā tabloīdam «Bild» pavēstīja Gabriēls. «Nav nekāda paceļamā tilta, ko mēs varētu pacelt Vācijas priekšā.»

Bavārijas federālās zemes premjerministrs Horsts Zēhofers pieprasījis, lai Merkele nosūta imigrantus atpakaļ uz Grieķiju, kas ir pirmā valsts, kurā viņi ieradušies Eiropas Savienībā (ES), un izveido uz Vācijas robežas aizturēšanas un repatriācijas centrus.

Zēhofers paziņoja, ka pretējā gadījumā Bavārija vērsīsies Vācijas Federālajā konstitucionālajā tiesā, kur apsūdzēs kancleri par Vācijas 16 federālo zemju tiesību pārkāpšanu.

Zēhofers piektdien arī piedraudēja sūtīt Vācijā ieplūstošos nelegālos imigrantus atpakaļ uz Austrijas robežu.

Kamēr Merkele vada kristīgos demokrātus (CDU), Zēhofers ir to Bavārijas meitaspartijas - Kristīgi sociālās savienības (CSU) - līderis, taču pēdējo nedēļu laikā atklātībā nonākušas arvien lielākas abu konservatīvo politiķu domstarpības nekontrolētās imigrācijas jautājumā.

Tiesa, Zēhofers sacīja, ka viņa attiecības ar Merkeli nav pasliktinājušās un viņa cieņa pret kancleri nav mazinājusies.

Vācijas sabiedrībā trūkst vienprātības par nelegālo imigrantu uzņemšanu, kopš Merkele 5.septembrī atvēra robežas bēgļiem, kuri bija iestrēguši Budapeštā.

Sabiedriskās domas aptauja, kas publiskota piektdien, liecina, ka tikai 45% vāciešu tagad uzskata, ka Vācija spēs tikt galā un uzņemt visus patvēruma meklētājus.

Tikmēr Merkele ceturtdien atkārtoti centās pārliecināt savus atbalstītājus, ka šo krīzi izdosies pārvērst izdevībā, taču pirms tam «būs nepieciešams milzu apņēmības līmenis valsts mērogā».

Zēhofers piektdien paziņoja, ka atvēlēs gandrīz miljardu eiro, lai izmitinātu un integrētu tos patvēruma meklētājus, kas jau ieradušies Bavārijā. Paredzēts izveidot jaunas mājvietas un radīt 3700 jaunas darbvietas policijā un sociālās aprūpes dienestos, lai tiktu galā ar šo krīzi.

Pēc Zēhofera domām, Vācijai jāpiespiež ES nodrošināt savas ārējās robežas un panākt, ka citas bloka valstis uzņem savu daļu bēgļu.

Ja tas nenotiks, Bavārija vērsīsies tiesā un īstenos savus pasākumus, lai apturētu nelegālo imigrantu pieplūdumu, paziņoja Zēhofers.

Tiesa, nav skaidrs, vai Bavārijai, kas robežojas ar Austriju un Čehiju, ir tādas tiesības ietekmēt robežu uzraudzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu