Austrālijā būs stingrāka terorismā aizdomās turētu pusaudžu kontrole

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Austrālija otrdien izklāstīja plānus par pretterorisma likumu tālāku pastiprināšanu, kas ietvertu terorismā aizdomās turētu pusaudžu pārvietošanās ierobežošanu pat 14 gadu vecumā.

Ģenerālprokurors Džordžs Brendiss paziņoja, ka ir izstrādāta šo likumu piektā redakcija, kas tuvāko nedēļu laikā tiks iesniegta parlamentam.

Austrālijā tas ir aktuāli pēc šomēnes Sidnejā notikuša uzbrukuma, kurā 15 gadus vecs radikalizēts pusaudzis Farhads Džabars nogalināja policistu Kērtisu Čengu ar šāvienu pakausī un izkliedza reliģiskus saukļus, līdz viņu nošāva policija.

«Jaunie likumi cita starpā samazinās vecumu, kuram var tikt piemērots kontroles rīkojums, no 16 līdz 14 gadiem,» teikts Brendisa paziņojumā valsts radio. Kontroles rīkojums ļauj ierobežot aizdomās turētā pārvietošanos un darbības.

«14 gadi nav pārāk mazs vecums šādam rīkojumam,» piebilda Brendiss.

«Diemžēl «Islāma valsts» un tās surogāti un aģenti Austrālijā aizsniedz aizvien jaunākus cilvēkus,» atzina ģenerālprokurors, runājot par bēdīgi slaveno džihādistu grupējumu.

Viņš sacīja, ka jaunie likumi arī paredzēs aizsardzību un garantijas nepilngadīgajiem vecuma kategorijā no 14 līdz 17 gadiem.

«Būs dažādi pasākumi, kas ierobežos policijas iespējas nopratināt nepilngadīgos vai izturēties pret viņiem tādā veidā, kas uzskatāms par nesaprātīgu, ņemot vērā personas vecumu,» piebilda ģenerālprokurors.

Kanbera ir satraukta par individuālu teroristu uzbrukumiem, kurus iedvesmotu tādi grupējumi kā «Islāma valsts», un jau ir vērsusies pret austrāliešiem, kas mēģinājuši doties uz bruņotu konfliktu zonām, tostarp Sīriju un Irāku.

Jaundienvidvelsas štata premjers Maiks Bērds, kurš pēc Čenga slepkavības rakstiski aicināja valsts premjerministru Malkolmu Tērnbulu pastiprināt šos likumus, arī vēlas, lai terorismā aizdomās turētie varētu tikt paturēti apcietinājumā nopratināšanai uz ilgāku laiku.

Pašlaik viņus var aizturēt uz četrām stundām, bet ar tiesas lēmumu apcietinājums var tikt pagarināts līdz astoņām dienām. Bērds ierosina sākotnējo aizturēšanu līdz četrām dienām, ko savukārt varētu pagarināt līdz 28 dienām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu