ASV kritizē Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas - no brīvības un godīguma ne vēsts

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas ir notikušas mierīgi, tomēr tās nav atbildušas starptautiskajām saistībām, kuras uzņēmusies Minska, konstatēts ASV Valsts departamenta paziņojumā.

«ASV apsveic prezidenta vēlēšanu mierīgu sarīkošanu Baltkrievijā 11.oktobrī. Tomēr mēs esam vīlušies par to, ka vēlēšanas zināmā mērā neatbilda starptautiskajām saistībām, kuras ir uzņēmusies Baltkrievija, kā arī saistībām par brīva un godīga balsojuma sarīkоšanu,» teikts paziņojumā.

Valsts departaments atsaucās uz novērotāju, īpaši Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāju, ziņojumiem.

«Novērotāju ziņojumi liecina par nopietnām problēmām ar balsu skaitīšanu, vēlēšanu rezultātu apkopošanu, kā arī ar vēlēšanu komisiju sastāvu. Turklāt Baltkrievijā vajadzīga fundamentāla reforma nepilnīgajai tiesiskajai bāzei, kura regulē vēlēšanu rīkošanu,» uzskata ASV Valsts departaments.

ASV ārpolitiskais resors atzinīgi novērtēja opozīcijas politisko partiju un neatkarīgo mediju piedalīšanos priekšvēlēšanu kampaņā. «Tai pašā laikā tas, ka vietējiem un starptautiskajiem novērotājiem nebija iespējams sekot balsu skaitīšanas procesam, kā arī opozīcijas pārstāvju vai neatkarīgu locekļu gandrīz pilnīga neesamība vēlēšanu komisiju sastāvā pārkāpj demokrātiskos procesus un normas,» konstatēja Valsts departaments.

«Mēs aicinām Baltkrieviju sekot 2010.gada ASV un Baltkrievijas kopīgajam paziņojumam, kurā «Baltkrievija atzīst, ka demokrātijas principu un cilvēktiesību aizstāvības pastiprināšana savā teritorijā ir svarīgākais posms ceļā uz divpusējo attiecību uzlabošanos un ir vitāli svarīga valsts un tās pilsoņu progresam,» uzsvērts Valsts departamenta paziņojumā.

Svētdien notikušajās vēlēšanās pašreizējais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko tika ievēlēts uz piekto amata termiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu