«Amnesty International» apsūdz Sīrijas kurdu spēkus kara noziegumos

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Cilvēku piespiedu pārvietošanas viļņi, kā arī māju nojaukšana, ko veikuši kurdu spēki Sīrijā, var tikt uzskatīti par kara noziegumiem, otrdien pavēstīja cilvēktiesību aizstāvju organizācija «Amnesty International».

Organizācija ziņoja, ka tās misija 14 pilsētās un ciematos Sīrijas ziemeļos un ziemeļaustrumos «atklājusi vilni piespiedu pārvietošanu un māju nojaukšanu, kas uzskatāms par kara noziegumiem, kurus pastrādājusi autonomā administrācija», ko vada Sīrijas kurdi.

«Tīši nojaucot civiliedzīvotāju mājas, dažos gadījumos nopostot veselus ciematus, pārvietojot to iedzīvotājus bez attaisnojama militāra iemesla, Autonomā administrācija pārkāpj savas pilnvaras un spilgti pārkāpj starptautiskās humānās normas,» norādīja «Amnesty International» pārstāve Lama Fakiha.

Kad Sīrijas valdības spēki atkāpās no kurdu apdzīvotajām teritorijām 2012.gadā, pie varas nāca kurdu vadītā autonomā administrācija.

Tās drošības spēki, tostarp Kurdu Tautas Aizsardzības vienības (YPG) un kurdu administrācijas policija, šajās teritorijās cīnījušās ar «Islāma valsts» džihādistiem.

Tomēr Rakas provinces iedzīvotāji, kurus intervēja «Amnesty International» Hasekē ziemeļos un ziemeļaustrumos, saka, ka kurdu spēki, aizbildinoties ar cīņu pret «Islāma valsti», veikuši masveida grautiņus.

«Amnesty International» vēsta, ka gruveši, kurus organizācija pārbaudīja, nav radušies karadarbībā, bet «tīšā, koordinētā agrāk «Islāma valsts» kontrolē esošo vai tur, kur ir neliels skaits grupējuma atbalstītāju, ciematu civiliedzīvotāju kolektīvas sodīšanas kampaņā».

«Viņi mūs izdzina no mājas un sāka dedzināt māju. Viņi atveda buldozerus. Viņi nojauca māju pēc mājas, līdz bija iznīcināts viss ciemats,» stāstīja viens no ziemeļaustrumu ciemata Huseinijas iedzīvotājiem.

«Amnesty International» norāda, ka Huseinijas satelītu attēlos redzams, ka gandrīz 94% ciemata nopostīti laikā no 2014.gada jūnija līdz 2015.gada jūnijam.

Rakas provinces ciematos, kur atrodas «Islāma valsts» bastions, daži iedzīvotāji «Amnesty International» vēstīja, ka YPG karavīri apsūdzējuši viņus «Islāma valsts» atbalstīšanā un draudējuši viņus nošaut, ja viņi neies projām.

Citi stāstīja, ka YPG draudējuši izsaukt ASV vadītās koalīcijas gaisa triecienus, ja iedzīvotāji nepametīs savas mājas.

«Viņi pateica, ka mums jāiet projām, vai arī viņi pateiks ASV koalīcijai, ka mēs esam teroristi, un viņu lidmašīnas iznīcinās mūs un mūsu ģimenes,» teica viens no iedzīvotājiem Safvans.

Sīrijas kurdu spēki vienmēr uz šīm apsūdzībām atbildējuši, norādot, ka tie ir «izolēti gadījumi», un skaidrojuši, ka īstermiņa evakuācija paglābj iedzīvotājus no kaujām.

Tomēr «Amnesty International» norāda, ka daudzās teritorijās notikusi piespiedu pārvietošana un tās nav bijušas pie frontes līnijas.

«Autonomajai administrācijai nekavējoties jāpārtrauc nelikumīgā civiliedzīvotāju māju graušana, jākompensē visiem civiliedzīvotājiem māju nelikumīgā nojaukšana, jāpārtrauc nelikumīga piespiedu pārvietošana un jāļauj civiliedzīvotājiem atgriezties un atjaunot [mājas],» teica Fakiha.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu