Starptautiskajā izmeklēšanā konstatē, ka lidmašīna virs Ukrainas notriekta ar Krievijas BUK raķeti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien starptautiskās izmeklēšanas komisija oficiāli publisko ziņojumu par Malaizijas aviokompānijas «Malaysian Airlines» reisa MH17 lidmašīnu, kas tika notriekta pagājušajā gadā virs Ukrainas. Nīderlandes laikraksts «Volkskrant» jau pirms oficiāla paziņojuma pavēstīja, ka komisija konstatējusi: lidmašīna tika notriekta ar Krievijā ražotu raķeti BUK, kas izšauta no separātistu ieņemtās teritorijas.

Atsaucoties uz trim izmeklēšanai tuviem ziņu avotiem, respektablais laikraksts vēstīja, ka saskaņā ar izmeklēšanas atzinumu lidmašīnai, kas lidoja no Amsterdamas uz Kualalumpuru, 2014.gada 17.jūlijā trāpīja «zeme-gaiss» tipa raķete BUK. Lidmašīnā «Boeing 777» bija 298 cilvēki, kas visi gāja bojā.

15 mēnešus ilgo starptautisko izmeklēšanu vadīja Nīderlande. Šodien Nīderlandes Drošības pārvalde oficiāli paziņoja, ka izmeklētāji izslēguši visus citus iespējamos lidmašīnas avarēšanas iemeslus, un atzinusi, ka lidmašīnu notriekusi Krievijā ražotā zenītraķete BUK.

Sākotnējā izmeklētāju ziņojumā bija teikts, ka lidmašīnā no ārpuses ietriecies «augstas enerģijas objekts». Rietumvalstis un Ukraina uzstāj, ka lidmašīnu notrieca Krievijas atbalstītie nemiernieki Ukrainas austrumos. Tikmēr Krievija notikušajā vaino Ukrainu un gatavojas publicēt pati savu ziņojumu par notikušo.

Lidmašīna tika notriekta 2014. gada 17. jūlijā. 298 bojā gājušo cilvēku vidū ir 196 Nīderlandes pilsoņi un 10 briti.

Tika nolemts, ka

vispirms starptautiskās izmeklēšanas komisijas ziņojums tiks prezentēts upuru tuviniekiem un tikai tad žurnālistiem,

kas pulcējušies Hilzes-Raienas militārajā bāzē Nīderlandē. Tuvinieki ap plkst.13 pēc Latvijas laika tika informēti par izmeklēšanas secinājumiem. Viens no viņiem BBC apliecināja, ka izmeklētāji secinājuši, ka lidmašīnu tiešām notriekusi Krievijā ražota BUK tipa raķete.

Preses konferencē amatpersonas pavēstīja, ka raķetes kaujas galviņa eksplodēja kreisajā pusē pie lidmašīnas pilotu kabīnes.
Tādējādi sprādziena vilnis radīja milzīgus bojājumus lidmašīnas korpusam.

Izmeklētāji oficiālajā paziņojumā žurnālistiem šodien arī atklāja izmeklēšanas gaitu, proti, kā tieši tika secināts, ka lidmašīnas katastrofu izraisīja tieši BUK raķete. Speciālisti no atlūzām pat rekonstruējuši daļu lidmašīnas un pilota kabīni, lai labāk saprastu un atklātu visus avārijas aspektus.

Četri galvenie jautājumi

BBC vēsta, ka ziņojums koncentrēsies uz četriem galvenajiem jautājumiem:

- Kas izraisīja lidmašīnas sadalīšanos gaisā;

- Kāpēc tā lidoja pāri konflikta zonai;

- Kāpēc daļai tuvinieku bija jāgaida četras dienas, līdz tika saņemts galīgais apstiprinājums, ka viņu radinieki atradušies liktenīgajā reisā;

- Vai un cik lielā mērā pasažieri un apkalpe apzinājās notiekošo savas dzīves pēdējos mirkļos.

Tiek uzsvērts, ka konkrētā izmeklēšana netika veikta ar mērķi atrast uzbrukumā vainīgo pusi, jo tas ir kriminālizmeklēšanas kompetencē.

(Turpinājums sekos..)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu