Ķīnas «Volstrītas vilki» jeb kā «mazi knariņi» grib apspēlēt biržu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daži piedalās tikai naudas dēļ. Kāds grib nopelnīt kaut vai tikai dažas papildu juaņas pārtikas iegādei. Citi iesaistījušies izklaides un adrenalīna dēļ vai lai pavadītu laiku kopā ar draugiem un līdzīgi domājošajiem. Ķīnā arvien lielāku popularitāti iemanto spekulācijas biržā, kurās iesaistījies liels skaits tā dēvēto mazo investoru.

Investēšanas biznesam biržās Ķīnā pievērsušies miljoniem iedzīvotāju, no pensionāriem un māmiņām līdz apsargiem un studentiem.

Tirgū dominē tieši mazie investori

Mazie investori nodrošina 80% visu darījumu biržā. Šis gads Ķīnas biržām nav bijis viegls. Vispirms tirgus divkārt palielinājās, taču tad maijā sekoja straujš un sāpīgs kritums. Kopš jūnija cenas biržā kritušās par aptuveni 40% un pastāv bažas, ka pasaules otra lielākā ekonomika saskārusies ar lielākām problēmām, nekā prognozēts iepriekš.

Viens no tirgoņiem, Tangs Veiguo atlaidies diendusā kādā no Šanhajas biržas namiem

Taču daudzu mazo investoru entuziasms nav gājis mazumā.

«Tirgošanās ar akcijām ir mans patlaban lielākais hobijs,» stāsta 90 gadus vecais Vangs Cunčuns.

Biržas darījumiem viņš pievērsās pēc tam, kad pensionējās no darba kancelejas preču veikalā Šanhajā.

Vieta, kur socializēties

Uz biržu viņš dodas gluži kā uz darbu, lai pavadītu laiku ar līdzīgas nodarbes piekritējiem. Pie tam ar gaisa kondicionieriem aprīkotās biržas ēkas esot laba vieta, kur vasaras laikā patverties no svelmes.

«Uz biržas namu dodas daudzi mani veca gadagājuma kaimiņi.

Es neprotu strādāt ar datoriem, tāpēc kaimiņi ir tie, kas palīdz man pārdot un pirkt akcijas,» viņš stāsta.

Ar akcijām tirgojas skolas starpbrīžos

Tirgošanās ar akcijām ir hobijs arī 16 gadus vecajam vidusskolniekam Gianam Jujem. Viņš gan laiku tērē lietderīgāk - visa tirgošanās notiek ar datora starpniecību no viņa mājām Šanhajā.

Šai nodarbei Juje pievērsās jau 13 gadu vecumā,

kad tēvs viņam uzdāvināja 2000 juaņu (apmēram 277 eiro), lai dēls iemācītos derīgas lietas par investēšanu akcijās.

Žou kungs ar šo arodu viņš nodarbojas jau septiņus gadus un labprāt nedēļas nogalēs dalās ar savām uzkrātajām zināšanām arī ar citiem akciju pircējiem

Jaunietis stāsta, ka viņa hobijs mācības neietekmē - visa tirgošanās notiekot starpbrīžos vai pēc skolas. «Man patīk matemātika, un vēlāk es gribu studēt finanses. Man liekas, ka tas man nāks par labu, meklējot darbu,» viņš prāto.

Kamēr daudzi sapņo no akciju tirgus sev nosmelt lielas bagātības, 55 gadus vecais elektriķis Gao Haibao ir pieticīgāks - viņa mērķis esot vien 10 juaņu peļņa dienā (apmēram 1,39 eiro).

Divi kungi apspriež akciju tirgus aktualitātes

«Es pelnu, lai ik dienu varētu iegādāties pārtiku. Un man par to prieks. Es kaut ko arī nopelnu,» viņš skaidro.

50 gadus vecais Du Mingpengs, kurš pēc nodarbošanās ir apsargs juvelierveikalā, savukārt cer, ka investīcijas akciju tirgū ļaus sniegt palīdzīgu roku dēlam, kurš patlaban plānojot savas kāzas.

Nedēļas nogalē tiekas, lai apmainītos padomiem

Lielākā daļa mazo investoru uz oficiālajām prognozēm nepaļaujas. Tā vietā simtiem tirgoņu nedēļas nogalē pulcējas Šanhajā improvizētā «ielu akciju salonā» Tautas laukumā, lai apmainītos ar padomiem un informāciju par izdevīgākajām investīciju iespējām, kā arī dalītos personīgajā pieredzē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu