ECT: Lietuva nelikumīgi atzinusi nacionālo partizānu iznīcināšanu par genocīdu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Lietuva nepamatoti kvalificējusi kā genocīdu pret padomju varu cīnījušos nacionālo partizānu iznīcināšanu, nolēmusi Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) Strasbūrā. Šis ECT spriedums var kļūt par nozīmīgu juridisku precedentu padomju noziegumu izvērtēšanai.

ECT Lielā palāta nolēma, ka bijušais PSRS valsts drošības struktūru apakšpulkvedis Vītauts Vasiļausks Lietuvā notiesāts, «pamatojoties uz tiesību normām, kas 1953.gadā nebija spēkā» nedz vietējās, nedz starptautiskajās tiesībās, un tādējādi ir noticis Eiropas Cilvēktiesību konvencijas pārkāpums.

Lietuvas tiesās Vasiļausks ir atzīts par vainīgu genocīdā un viņam ir piespriests četru gadu ieslodzījums, bet sodu viņš neizcieš sliktā veselības stāvokļa un lielā vecuma dēļ.

Vasiļausks tika notiesāts par līdzdalību Lietuvas pretošanās kustības aktīvista Jona Burininka deportācijā.

Lietuvas tiesas nolēma, ka lietā ir pietiekami pierādījumu, ka Vasiļausks strādāja represīvajās struktūrās, kuru mērķis bija iznīcināt partizānus.

Vienlaikus pretošanās kustības aktīvisti bija nozīmīgi Lietuvas tautas izdzīvošanā, jo viņi vērsās pret padomju represijām, norādīja Lietuvas tiesas.

Tomēr ECT norādīja, ka nav atradusi «vēstures un faktu datus par to, ka Lietuvas partizāni pārstāvēja Lietuvas tautu».

«Tādēļ tiesa nav pārliecināta, ka 1953.gadā Vasiļauska kungs pat ar advokātu palīdzību varēja paredzēt, ka Lietuvas partizānu nogalināšana varētu tikt pielīdzināta genocīdam pret Lietuvas pilsoņiem vai etniskajiem lietuviešiem,» paziņoja ECT.

Secinājumā norādīts, ka Lietuva ir pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību konvencijas normu, ka

nevienu nevar tiesāt par darbībām, kas to izdarīšanas brīdī netika atzītas par kriminālām vietējās vai starptautiskajās tiesībās.

Pērn Lietuvas Konstitucionālā tiesa pagājušajā gadā nolēma, ka tiesas valstī var kvalificēt padomju laikā veiktās partizānu deportācijas un represijas kā genocīdu, ja tiek pierādīts, ka noziegumu mērķis bija iznīcināt būtisku Lietuvas tautas daļu.

Pēc Otrā pasaules kara Lietuvā bojā gāja apmēram 20 tūkstoši partizānu, kas pēc tam, kad valsti okupēja Padomju Savienība, slēpās mežos un cīnījās pret padomju varu. 1953.gadā aktīva partizānu pretošanās padomju varai beidzās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu