Makten savādas tradīcijas - nēsāt apkārt senču galvaskausu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Bolīvijā par ikgadēju tradīciju kļuvusi tā dēvētā galvaskausa diena. Tie ir reliģiskie svētki, kuru laikā bolīvieši veiksmes piesaistīšanas nolūkos no kapavietām izrok senču galvaskausus, tos izrotā un nēsā apkārt.

Galvaskausa diena Bolīvijā tiek svinēta ik gadu 8. novembrī.

Pie nepieciešamās atribūtikas, proti, galvaskausiem cilvēki tiek dažādos veidos - piemēram, ir tādi, kuri senču galvaskausus nodevuši no paaudzes paaudzē, taču daudzi tiek ņemti no cilvēku pamestām kapavietām.

Ļaudis tic, ka, par galvaskausu rūpējoties, tas viņiem atnesīs aizsardzību un veiksmi. Galvaskausu dekorēšanai tiek izmantotas rotas un ziedi, acu dobumi piepildīti ar vati,

nereti ģindenim tiek uzliktas arī saulesbrilles, bet mutes atvērumā bieži tiek ievietota aizdedzināta cigarete.
Foto: EPA/LETA

Katoļu baznīca šīs bolīviešu paražas neatbalsta un uzskata par pagāniskām, tomēr atklāti pret to nevēršas, sargājot savu ietekmi šajā Dienvidamerikas valstī. Lai gan daudzi šo paražu pielīdzina zaimošanai, daudzi ticīgie bolīvieši tajā saskata garīgu nozīmi.

Laika gaitā šīs Andu tautas pirms spāņu kolonizācijas idejas saplūdušas ar katolicisma ticību.

Pirms 15 gadiem Bolīvijā izcēlās dumpis, kad katoļu kapsētu pārraugi atteicās tās atvērt ticīgajiem, kuri tur ieradās ar galvaskausiem. Kopš tā laika šāda veida šķēršļi ticīgajiem vairs netiek likti.

Foto: AFP/LETA
Galvaskausus vai «natitas», kā tos dēvē vietējie, cilvēki parasti glabā savās mājās.

Tiem tiek doti vārdi, un kauli tiek glabāti stikla kastēs vai uz improvizētiem altāriem. Parasti galvaskausi nav nākuši no šo cilvēku senčiem - visbiežāk ļaudis tos izrakuši no anonīmiem kapiem.

Senās Andu tautas nereti ticēja, ka cilvēkam ir kopumā septiņas dvēseles un viena no tām pēc nāves paliekot galvaskausā.

Tiek uzskatīts, ka šī dvēsele spēj apmeklēt cilvēkus sapņos, dziedēt un dot aizsardzību.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu