Turcijas gaisa spēki uz Sīrijas robežas notriekuši Krievijas kara lidmašīnu; Krievija draud ar «nopietnām sekām»

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turcijas gaisa spēki uz Sīrijas robežas otrdien notriekuši Krievijas kara lidmašīnu Su-24 pēc tās gaisa telpas pārkāpšanas, vēsta Turcijas mediji. Krievija noliedz, ka būtu pārkāpusi Turcijas gaisa telpu, savukārt NATO izlūkdienestu informācija liecina, ka Turcijas paustais atbilst patiesībai. Neskaidrs ir divu lidmašīnas pilotu liktenis pēc tam, kad tie katapultējušies no bojātās lidmašīnas. Vienu, visticamāk, vēl gaisā, lidojot ar izpletni, nošāvuši kaujinieki, bet par otra pilota likteni pagaidām nav precīzas informācijas.

Kā aģentūrai «Reuters» pastāstīja Turcijas militārpersona, Turcijas iznīcinātāji «F-16» atklāja uguni uz Krievijas reaktīvo lidmašīnu Su-24 pēc brīdinājumu izteikšanas, ka tā pārkāpj Turcijas gaisa telpu. Lidmašīna uzsprāgusi gaisā, un tās atlūzas nogāzušās Sīrijas robežas pusē - turkmēņu telšu pilsētiņā Latakijas provinces Jamadi ciemā.

Turcijas mediji ziņo, ka divi lidmašīnas piloti katapultējušies, šo informāciju apstiprinājusi arī Krievija. Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka pie Sīrijas un Turcijas robežas notriekts Krievijas iznīcinātājs «Su-24». Krievija uzsver, ka lidmašīna nav pārkāpusi Turcijas robežu un tā notriekta no zemes. Krievijas paziņojumā teikts, ka lidmašīna visu lidojuma laiku atradusies Sīrijas teritorijā, un tas fiksēts arī lidojuma datos. Tādējādi Krievija varot pierādīt, ka Turcijas gaisa telpa neesot pārkāpta.

Turcijas armija tikmēr informē, ka Krievijas lidmašīna «viennozīmīgi pārkāpusi Turcijas robežu» un piecu minūšu laikā tikusi par to brīdināta 10 reizes. «24.novembrī ap plkst.9.20 neatpazīta lidmašīna Hatajas reģionā piecu minūšu laikā saņēma desmit brīdinājumus, taču, neskatoties uz to, pārkāpa Turcijas gaisa telpu. Reaģēšanas noteikumu ietvaros divi mūsu «F-16», kas veica tajā reģionā patrulēšanu, izrādīja šai lidmašīnai pretestību,» teikts Ģenerālštāba paziņojumā.

CNN-Turk ziņo, ka vienu pilotu Sīrijā sagūstījuši turkmēņu nemiernieki, kas karo pret prezidenta Bašara al Asada režīmu un kurus atbalsta Ankara. Pagājušajā nedēļā uz Turcijas Ārlietu ministriju tika izsaukts Krievijas vēstnieks, Ankarai šādi reaģējot uz to, ka Krievijas kara aviācijas lidmašīnas veikušas turkmēņu pozīciju bombardēšanu Sīrijas teritorijā.

Teksta tiešraides arhīvs.

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu uzdevis Ārlietu ministrijai veikt konsultācijas ar ANO, NATO un ieinteresētajām pusēm par situāciju uz Sīrijas robežas.

Pēc Krievijas uzlidojumu sākšanās nemiernieku pozīcijām Sīrijā 30.septembrī tās lidmašīnas vairākkārt ielidojušas Turcijas gaisa telpā, kā arī izsekojušas Turcijas iznīcinātājus «F-16».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu