NATO pēc Krievijas kara lidmašīnas notriekšanas sasauc ārkārtas sanāksmi

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Saistībā ar Krievijas kara lidmašīnas notriekšanu uz Turcijas un Sīrijas robežas NATO vēstnieki otrdien plkst.17 (plkst.18 pēc Latvijas laika) tiksies ārkārtas sanāksmē, teikts alianses paziņojumā.

«Pēc Turcijas lūguma Ziemeļatlantijas padomei būs ārkārtas sanāksme. Šīs Ziemeļatlantijas padomes ārkārtas sanāksmes mērķis ir informēt sabiedrotos par Krievijas lidmašīnas notriekšanu,» paziņoja alianses amatpersona.

Kā ziņots, NATO dalībvalsts Turcijas gaisa spēki uz Sīrijas robežas otrdien notrieca Krievijas kara lidmašīnu pēc tās gaisa telpas pārkāpšanas, vēsta Turcijas mediji un amatpersonas.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka pie Sīrijas un Turcijas robežas notriekts Krievijas iznīcinātājs «Su-24». Krievija uzsver, ka lidmašīna nav pārkāpusi Turcijas robežu un tā notriekta no zemes 6000 metru augstumā.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka Aizsardzības ministrija vēl nav nosaukusi precīzus lidmašīnas nogāšanās iemeslus, tāpēc šobrīd nevar atbildēt uz jautājumu par iespējamo Krievijas reakciju.

Pēc viņa teiktā, iespējams, ka Putins šo jautājumu skars vēlāk otrdien, kad Sočos tiksies ar Jordānijas karali Abdullu II. Peskovs uzsvēra, ka tas ir «patiešām ļoti nopietns notikums», taču būtu nepareizi izteikt secinājumus, kamēr nav visas informācijas.

Tikmēr NATO paziņoja, ka rūpīgi seko līdzi incidentam ar Krievijas lidmašīnu un uztur kontaktus ar Turcijas varasiestādēm.

Kā pavēstīja Turcijas Ģenerālštābs, Turcijas iznīcinātāji «F-16» atklāja uguni uz reaktīvo lidmašīnu pēc brīdināšanas, ka tā pārkāpj Turcijas gaisa telpu.

«24.novembrī ap plkst.9.20 neatpazīta lidmašīna Hatajas reģionā piecu minūšu laikā saņēma desmit brīdinājumus, taču, neskatoties uz to, pārkāpa Turcijas gaisa telpu. Reaģēšanas noteikumu ietvaros divi mūsu «F-16», kas patrulēja tajā reģionā, izrādīja šai lidmašīnai pretestību,» teikts Ģenerālštāba paziņojumā.

Mediju izplatītā video redzams, kā lidmašīna uzliesmo gaisā un degoša nogāžas Sīrijas robežas pusē.

Turcijas mediji ziņo, ka divi lidmašīnas piloti katapultējušies, šo informāciju apstiprinājusi arī Krievija. Turcijas telekanāls «CNN-Turk» ziņo, ka vienu pilotu Sīrijā sagūstījuši turkmēņu nemiernieki, kas karo pret prezidenta Bašara al Asada režīmu un kurus atbalsta Ankara, bet otrs pilots gājis bojā.

Vienu pilotu gaisā nošāvuši nemiernieki, kad viņš mēģinājis savu izpletni aizmanevrēt līdz valdības kontrolētajai teritorijai.

«Krišanas laikā viņi vairākkārt mēģināja savus izpletņus vadīt tā, lai nokļūtu diktatora Bašara al Asada kontrolētajā zemē,» teikts nemiernieku brigādes pārstāvja Džabira Ahmada paziņojumā «Facebook». «Mūsu vīri no Desmitās piekrastes brigādes ložmetēju vienības spēja viņam trāpīt, pirms viņš tika prom, un viņa līķis nokrita atbrīvotajā rajonā.»

Pagājušajā nedēļā uz Turcijas Ārlietu ministriju tika izsaukts Krievijas vēstnieks, Ankarai šādi reaģējot uz to, ka Krievijas kara aviācijas lidmašīnas veikušas turkmēņu pozīciju un ciematu bombardēšanu Sīrijas teritorijā Turcijas robežas tuvumā.

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu uzdevis Ārlietu ministrijai veikt konsultācijas ar ANO, NATO un ieinteresētajām pusēm par situāciju uz Sīrijas robežas.

Trešdien Turcijā bija paredzēts vizītē ierasties Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam, lai mēģinātu nogludināt attiecības un rastu vienotu pozīciju miera panākšanai Sīrijā. Turcijas Ārlietu ministrijas amatpersona pavēstīja, ka Lavrova vizīte notiks, kā plānots. «Programmā izmaiņu nav,» sacīja amatpersona.

Pēc Krievijas uzlidojumu sākšanās nemiernieku pozīcijām Sīrijā 30.septembrī tās lidmašīnas vairākkārt ielidojušas Turcijas gaisa telpā, kā arī izsekojušas Turcijas iznīcinātājus «F-16». Turcijas gaisa spēki oktobrī notrieca Krievijā ražotu bezpilota lidaparātu, taču Maskava noliedza tā piederību tās bruņotajiem spēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu