Čehijā sākusi darboties prokrieviska protofašistiska paramilitāra organizācija

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Čehijas drošības dienesti uzmanīgi vēro prokrieviskās organizācijas «Čehoslovākijas Rezerves virsnieki» (ČVZ) darbību, pirmdien aģentūrai ČTK pavēstīja armijas štāba priekšnieka padomnieks Ludviks Cimbureks, norādot, ka šī organizācija, kas uzdodas par prezidenta Miloša Zēmana atbalstītājiem, NATO uzskata par noziedzīgu organizāciju, bet pārējos čehu politiķus - par ienaidniekiem.

Savos paziņojumos ČVZ apgalvo, ka NATO vēlas izraisīt karu, ka Čehijas konstitūcija esot «apzināti nepilnīga» un ka «pārstāvniecības pseidodemokrātija» apdraudot brīvību un neatkarību.

Šai apvienībai sociālās saziņas vietnē «Facebook» esot jau gandrīz 6000 sekotāju, pavēstīja Cimbureks.

ČVZ iestājas arī pret imigrāciju un apgalvo, ka Zēmans esot vienīgais politiķis, kas rīkojas kā «Čehijas Republikas pilsonis» un patriots.

Cimbureks norādīja, ka ļaudis, kas «Facebook» pauž atbalstu ČVZ, ir Čehijā darbojošos «ārvalstu slepeno dienestu potenciāli rekrūši».

«Nešaubos, ka Drošības informācijas dienests un Militārā pretizlūkošana pievērš uzmanību šai apvienībai,» izteicās Cimbureks.

ČVZ tīmekļa vietnē norādīts, ka «ienaidnieki ir mūsu politiķi, nevis krievu karavīri».

Bijušais profesionālais karavīrs un ČVZ vadītājs Martins Holkups Čehijas sabiedriskajai televīzijai paziņojis, ka gadījumā, ja valdība spiedīs ČVZ biedrus cīnīties zem NATO karoga, «šaušana vispirms sāksies valdības ēkā un parlamentā».

«Viss tas varētu būt smieklīgi, taču vienīgi līdz brīdim, kad daži gados jaunie ČVZ biedri, kam apniks militārās apmācības brīvā dabā un pļāpāšana «Facebook'ā», ņems lietas savās rokās un pastrādās ko tādu, kas paredzēts kriminālkodeksā,» norādīja Cimbureks.

ČVZ biedri piedalījās otrdienas mītiņā Zēmana atbalstam, un pasākuma norises vietu viņi pameta militāra marša solī ar Čehijas karogu.

Kritiķi norāda uz šā formējuma līdzību ar nacistu un itāļu fašistu paramilitārajām vienībām, kas darbojās Vācijā un Itālijā pagājušā gadsimta divdesmitajos un trīsdesmitajos gados.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu